24. Februara 2019.

Slovenija: Pahor obavijestio parlament da nema mandatara

pahor

Slovenski predsjednik Borut Pahor u ponedeljak je obavijestio parlament da nikoga neće predložiti za mandatara nove vlade, jer su mu potencijalni kandidati za tu dužnost priznali da do sada nisu uspjeli okupiti potrebnu većinu od 46 poslanika u 90. članom Državnom zboru.

Nakon izbora održanih 3. juna, Pahor je mandat ponudio Janezu Janši, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) dobila 25 poslaničkih mjesta, ali je on odbio mandat, priznavši da za izbor za premijera i svoje vlade u parlamentu nema potrebne koalicione partnere i 46 ruku, iako se nada da bi se to “idućih sedmica” moglo promijeniti.

U pismu koje je Pahor u ponedeljak uputio predsjedniku parlamenta Mateju Toninu, on navodi da ga je o neuspjehu dosadašnjih pregovora s potencijalnim koalicijskim partnerima obavijestio i čelnik Liste Marijana Šarca (LMŠ), iako i on ove sedmice nastavlja s pokušajima osiguranja većine, s neizvjesnim ishodom.

Tako postizborna situacija u Sloveniji i više od mjesec i po nakon izbora ostaje neriješena, s nesigurnim izgledima za formiranje vlade.

Pahor je u pismu Toninu predložio da se sjednica na kojoj će se parlament obavijestiti o sadašnjoj situaciji održi što prije kako bi država stabilnu vladu dobila što prije, te kako bi se otklonila prijeteća mogućnost prijevremenih izbora na jesen, ako se solucija ne nađe.

Sjednica parlamenta, kako se očekuje, održaće se u petak, nakon čega nastupa dvosedmični rok u kome kandidate za mandatara ponovo može predložiti predsjednik države, ali i parlamentarne stranke i grupe koje prikupe 10 poslaničkih potpisa, a u međuvremenu se očekuje nastavak koalicionih pregovora i nove konsultacije poslaničkih klubova s predsjednikom države, javila je Hina.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano