16. Januara 2019.

Slovenija: Štrajk učitelja i nastavnika, 1.000 osnovnih i srednjih škola ne radi

skola_razred_ucenici_AntoMagzanPIXSELL_06.jpg.688x388_q85_crop_upscale

U Sloveniji je u srijedu započeo štrajk nastavnika i vaspitača, te ostalih zaposlenih u obrazovanju, u kome  po podacima njihova sindikata učestvuje 37.000 zaposlenih iz oko 1.000 obrazovnih ustanova.

Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkača iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanuč te njihovo protesttno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, zbog čega je u glavnom gradu predviđen posebni saobračajni režim.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i nauci objavio je da zahtijeva povećanje plata učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda, povećanje regresa za godišnji odmor, te najavio da će se štrajk zaoštriti ako vlada ne pristane na djelotvorne pregovore i uslove koje su postavili.

Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plate zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plata nastavnih radnika s istim stepenom obrazovanja i da to treba ispraviti, a plate u školama i na fakultetima vratiti na nivo prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. godin,e budući da BDP zadnjih godina raste, prenosi Hina.

To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka sedmice. U ponedeljak je s “bijelim” štrajkom počela policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Premijer Miro Cerar proteste smatra neopravdanima, a zahtjeve za povećanje plata pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sistema plata u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih finansija.

Na moguće negativne posljedice štrajkova, kad je riječ o ekonomskoj konkurentnosti i mogućem povećanju troškova zaduživanja upozorila  je i slovenska privredn a komora, navevši da troškovi plata za javni sektor čine 11 posto BDP-a.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano