19. Januara 2019.

Slovenija u subotu počinje jednostrano provoditi arbitražnu odluku

kitarovic_ribari3-160915

Slovenske će vlasti u subotu početi s jednostranim provođenjem arbitražne odluke o granici s Hrvatskom, nakon isteka šestomjesečnog roka za njenu pripremu i pošto je u slovenskom parlamentu zadnjih sedmica usvojen set “provedljivih zakona”, na koje se Ljubljana poziva kao osnovu za svoja postupanja.

U petak, 29. decembra, ističe rok koji je arbitražni sud odredio za pripremu provođenja svoje odluke o granici.

Premijer Miro Cerar u srijedu je na konferenciji za novinare kazao da implementacija nije tema za raspravu i da je treba početi provoditi.

Kako u petak prenose slovenski mediji, Slovenija s implementacijom presude namjerava početi u vodama Piranskog zaljeva, jer smatra da je tu situacija “najjasnija” i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji.

Citiraju premijera Miru Cerara, koji je kazao da u subotu u zaljevu ne očekuje incidente i da ih Slovenija neće podsticati ako će se se Hrvatska držati morske granice prema presudi arbitara.

Pozivajući se na slovenske pravnike bliske vladi, ljubljansko “Delo” u petak navodi da Slovenija treba ustrajati na tome da arbitražno rješenje treba implementirati i da će to Hrvatska “prije ili kasnije” morati prihvatiti iako – kako dodaju – nije izgledno da će se to dogoditi uskoro “zbog sadašnje političke strukture” u Hrvatskoj.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je ovih dana da će Slovenija nakon subote Hrvatsku smatrati kršiteljicom međunarodnog i evropskog prava ako ne pristane na arbitražnu implementaciju i da bi je zbog toga mogla tužiti sudu Europske unije, osim ako energične mjere protiv Hrvatske prije toga ne preduzme Evropska komisija.

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je za današnje “Delo” da bi do tužbe protiv Hrvatske trebalo doći i prije, odnosno “bez odgađanja”.

Prema najavama slovenskih medija, podpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans mogao bi ponuditi svoje usluge objema državama u sporu odmah na početku 2018. godine, a s njim su, kako navode, u stalnom kontaktu obojica predsjednika vlada.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) diplomatskom je notom u četvrtak pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostranog provođenja mjera, koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, u razgovoru za Novu TV u četvrtak naveče, upozorila je kako po međunarodnom pravu Slovenija ne smije jednostrano proglasiti promjenu granica i da jedino rješenje i dalje ostaje bilateralni dogovor. Ukoliko slovenska strana pošalje kontrole u područje Savudrijske vale za koji, po odluci arbitražnog suda, smatra da polaže pravo, Hrvatska će “raditi što i do sada – štititi hrvatske interese”, rekla je Pejčinović Burić.

(Fena(

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano