17. Juna 2019.

Slovenska policija uhapsila osumnjičene u vezi s djelovanjem Štajerske straže

garda-1-za-prvu-2

Slovenska policija saopštila je u četvrtak da je uhpasila dvije osobe osumnjičene za ugrožavanje ustavnog poretka zemlje, dok lokalni mediji javljaju da je uhapšenih više, te da je riječ o članovima paravojne grupe Štajerska straža i njihovom vođi i osnivaču Andreju Šiški, predsjedniku vanparlamentarne stranke Ujedinjena Slovenija.

Hapšenje je uslijedilo nakon što su se početkom sedmice na društvenim mrežama pojavili video snimci i fotografije više desetina postrojenih maskiranih muškaraca u jednoj šumi, od kojih su neki imali oružje, a Šiško – bivši desničarski predsjednički kandidat na zadnjim izborima – potvrdio da je on njihov vođa i osnivač.

Policija je rano jutros objavila na Twitteru da je uhapsila dvije osobe, dok neki mediji navode da ih je uhapšeno više i da je među njima i Šiško, što policija nije htjela potvrditi.

“Policija je jutros pritvorila dva osumnjičenika zbog krivičnogg djela podsticanja na nasilnu promjenu ustavnog uređenja”, objavljeno je na Twitter profilu Direkcije policije.

Policijska akcija protiv te grupe odvija se na području Maribora i Murske Sobote.

“Policija je proteklih dana sa svom ozbiljnošću i u okviru zakonskih ovlaštenja koje ima vodila postupanja u vezi sa slučajem o kome su bili objavljeni snimci na društvenim mrežama”, navodi policija.

Pozvala je sve koji raspolažu dodatnim informacijama o okupljanju Štajerske straže kod sela Apače 1. septembra da pomognu policiji u istrazi, prenosi Hina.

Video snimak koji prikazuje nekoliko desetina maskiranih ljudi kako vježbaju i nose sjekire i puške izazvao je osude širom Slovenije.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano