24. Aprila 2019.

Slovenski ljekar optužen za eutanazije ostao bez licence za rad

radan1

Slovenski neurolog Ivan Radan (41), optužen za seriju eutanazija na ljubljanskom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), sam je vratio licencu za rad, pa mu je sada i službeno trajno zabranjeno samostalno obavljanje ljekarskog poziva, potvrdila je u ponedeljak slovenska ljekarska komora.

Radan je u maju ove godine uhapšen, a osumnjičen je za 24 krivična djela za vrijeme dok je kao neurolog djelovao kao ljekar u uglednoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi.

Sumnjiči se za sedam ubistava, kako je kvalifikovan čin „skraćivanja muka“ umirućim pacijentima, kojima je davao mješavinu kalija i morfija, ali i za nezakonito fotografisanje umirućih, omogućavanje uživanja droga, zlopotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenata.

Radanu se od maja, svakog mjeseca, produžava istražni zatvor za mjesec dana. Još nije poznato kada će suđenje za prvi slučaj nedopuštene eutanazije jednom ljekaru u Slovenije započeti, a on se, u međuvremenu, nalazi na forenzičnom odjelu zatvora u Mariboru zbog pokušaja samoubistva u zatvorskoj ćeliji malo nakon hapšenja.

Ljekar iz Ljubljane, specijaliziran za liječenje najtežih bolesnika u intenzivnoj terapiji kolegama se navodno godinama tužio na loše radne uslovce i organizaciju rada na odjelu. Nakon što je afera izbila u javnost, sva je sumnjičenja za usmrćivanje pacijenata negirao. Tvrdio je da je samo u jednom slučaju neizlječivo bolesnom pacijentu fingirao davanje smrtonosne infuzije, i to kao „provokaciju“, kako bi odgovorni u bolnici shvatili da stanje na odjelu treba popraviti.

Radanove nekadašnje kolege tvrde da je, inače, bio vrlo predan svom poslu i da je nekad bio najnadareniji student medicine iz svoje generacije, ali da je duže vremena zbog opterećenosti dežurstvima bio pod stresom.

Zbog skandala oko eutanazija na neurološkom odjelu, te afere oko navodnih nepravilnosti na odjelu dječje kirurgije nedavno je smijenjeno vođstvo ljubljanskog Kliničkog centra, najveće i najuglednije slovenske bolnice.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano