16. Januara 2019.

Slovenski novinari upozoravaju na nezakonito finansiranje stranačkih glasila

65361726_dns

Slovensko novinarsko društvo (DNS) upozorilo je u petak na sporno posredno finansiranje političkih stranaka putem firmi u vlasništvu države ili oglasa u medijima bliskima tim strankama, a time se diskredituju novinari koji se profesionalno odnose prema svom poslu.

“Zadnjih se godina u Sloveniji planski stvara atmosfera neprijateljstva prema medijima i novinarima. U tome prednjače mediji koji su u vlasništvu političkih stranaka ili su s njima preko drugih osoba vlasnički povezani”, piše novinarsko društvo u pismu Slovenskom državnom holdingu (SDH).

Novinari zbog takvog stanja “sve teže obavljaju svoj posao”, jer su ekonomska kriza, nove medijske platforme i loše stanje teško ugrozili nezavisnost novinara.

SDH je ustanova koja upravlja portfeljem državne imovine. Novinarsko udruženjo upozoravaju da državne firme često plaćenim oglasima u pojedinim medijima zapravo “zaobilaze” postojeći zakon, javila je Hina.

Zakon o finandiranju političkih stranaka iz 2014. godine zabranjuje strankama da od državnih firmi dobijaju novac za svoje djelovanje.

“Posebno nas brine da neke od tih medija finansiraju poduzeća u kojima dominantan vlasnički uticaj ima država preko Slovenskog državnog holdinga. U stranačkim medijima koji su namijenjeni diskreditovanju političkih protivnika, novinara i drugih odabranih meta često primjećujemo oglase preduzeća, koja su u isključivom ili prevladavajućem vlasništvu države”, piše Slovensko novinarsko društvo SDH-u.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano