26. Maja 2019.

Slovenski parlament potvrdio novu vladu

5b9aad4b-e8d8-4ee8-a0f0-27ea0a0a0a7e-slovenija-parlament-novi-2018-700x402

Slovenski parlament u četvrtak je, na vanrednoj sjednici, s 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicionu vladu Marjana Šareca, koja će djelovati kao manjinska, uz podršku krajnje ljevice.

Marjan Šarec, diplomirani glumac koji je do sada imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik opštine Kamnik, kao 40. godišnjak do sada je najmlađi premijer u istoriji samostalne Slovenije.

Njegovu vladu sastavlja 5 stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, a podršku u parlamentu na osnovu posebnog protokola o saradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L), koja se sinoć suzdržala od glasanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi učestvuju  i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara, koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova.

Šarec je prije glasanja u parlamentu kazao da je glavni prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu, te da poziva na konstruktivnost i odgovorno djelovanje svih resora, prenosi Hina.

Bivši premijer Janez Janša, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima početkom juna osvojila najviše glasova, ali nije uspjela steći parlamentarnu većinu, kazao je u raspravi pred poslanicima i novom vladom da je legitimnost Šarecove vlade dvojbena, dok su poslanici njegove stranke kazali da novu vladu sastavlja “neuštimani sekstet”, u kome će svoje stavove nametati ekstremno lijeva stranka Ljevica (L) iako ona formalno nije dio koalicije i u vladi nema ministara.

Službena primopredaja dužnosti između starog i novog premijera predviđena je za petak, kad će doći i do promjena u ministarstvu vanjskih poslova, koje od Karla Erjavca preuzima Cerar.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano