23. Maja 2019.

Sparkasse Bank dd BiH: Nastavak kontinuiranog rasta u svim segmentima poslovanja

Sparkasse Bank dd BiH objavila je svoj godišnji izvještaj za 2017. godinu. Prema objavljenim rezultatima, ovo je nastavak uspješnog poslovanja kojim banka potvrđuje svoju jačinu i stabilnost na tržištu.

„Izuzetno smo zadovoljnim činjenicom da smo potvrdili poziciju banke, koja iz godine u godinu ostvaruje sve bolje poslovne rezultate i stiče sve veći broj klijenata kako među stanovništvom, tako i među privrednim subjektima. Nastavak kontinuiranog rasta u svim segmentima poslovanja rezultirao je i najbolje ostvarenim rezultatima do sada, uz ukupnu godišnju dobit od 19,8 miliona KM. Naš kreditni rast protvrđuje da smo bili izuzetno aktivni u segmentu kreditiranja, te je kreditni portfolio banke povećan na 969 miliona KM, a aktiva preko 1,3 milijarde KM. U godini u kojoj smo obilježili 10 godina rada na bh. tržištu, ostvarili smo i  povećanje štednje stanovništva, što ne pokazuje samo  poslovni uspjeh, nego i veliko povjerenje koje građani i poslovni subjekti imaju u Sparkasse banku, a za to su u konačnici najzaslužniji naši uposlenici, njihova predanost kako ličnom, poslovnom razvoju, tako i razvoju banke“, izjavio je Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank dd BiH.

 

Kontinuitet u rastu ostvaren je i u plasmanima kredita prema pravnim licima, u dijelu investicionih kredita blizu 20 % u odnosu na proteklu godinu.

„U saradnji sa vlastima opštinskog i kantonalnog nivoa realizovali smo subvencionirane kreditne linije namjenjene upravo jačanju privrede. Činjenica da je preko 72 % ukupnih plasmana Sparkasse Bank usmjereno prema pravnim licima,  potvrđuje našu poslovnu orjentaciju podrške razvoju privrednog sektora“, dodao je Kusturica.

Prema svim pokazateljima aktive i adekvatnosti kapitala, Sparkasse Bank je i dalje u samom vrhu  najstabilnijih banaka na tržištu. Nizak udio nekvalitetnih kredita, pokrivenost ukupnim rezervama, te kapitalna adekvatnost pruža mogućnost nastavka dugoročnog i održivog rasta.

U protekloj godini, urađeno je mnogo i u dijelu razvoja novih digitalnih tehnoloških rješenja, koja klijentima olašavaju komunikaciju sa bankom te čine informacije o proizvodima i uslugama dostupne i kroz nove brzorastuće komunikacione platforme. Rješenje poput Sparkasse chata je naišlo na izuzetno dobar odziv od strane klijenata, jer je detaljna informacija o bankarskim proizvodima i uslugama dostupna kroz praktično samo par klikova, kao i zakazivanje sastanka sa bankarskim službenikom.

U dijelu društvene odgovornosti, Sparkasse Bank i dalje ostaje dosljedna svojoj opredjeljenosti podrške lokalnoj zajednici, u kojoj posluje, kroz finansiranje velikog broja projekata iz oblasti sporta, socijalnog preduzetništva, edukacije i kulture.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano