18. Juna 2019.

SPKD „Prosvjeta“ Mostar: Niti smo ratovali, niti imamo namjeru

SPKD Prosvjeta

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Mostar, osnovano je 1902.godine sa stalnim sjedištem u Ćorovića kući u Mostaru, što je sve uredno zavedeno u katastarske knjige sve od Austro-Ugarske pa do danas. Sačuvana je i opstala, jer je utemeljena na najvećim vrijednostima srpske kulture, na multietničnosti Mostara i Hercegovine, stoji u reagovanju SPKD Prosvjete Mostar na saopštenje iz Odjela za kulturu Grada Mostara.

SPKD „Prosvjeta“, ističe se u reagovanju, organizuje mnogobrojne manifestacije, pjesničke večeri, likovne kolonije, festivale, humanitarne akcije…

„Posebno smo ponosni na „Šantićev festval djece pjesnika“, koji je i ove godine po šesti put okupio mlade stvaraoce iz 5 zemalja, sa 1.500 radova i 30 finalista, a koje su prihvatili i Mostar i regija prepoznajući ovu manifestaciju kao vrhunsko kulturno ostvarenje mladih. Uostalom, o tome su najbolje progovorili sami učesnici, njihovi nastavnici i roditelji, a građani Mostara to prepoznali u prepunim dvoranama, pored spomenika Šantiću i cijelom gradu. Otud više smo začuđeni prejakom retorikom  predstavnika grada Mostara, koji jedino govore o administriranju kroz birokratsko-budžetske formulacije o (ne)dodjeli sredstava za ovu manifestaciju, ne spominjući niti jednom riječju ugled i značaj ovog festivala i njegove rezultate”, navodi se u reagovanju.

SPKD „Prosvjeta“ će uredno gradu dostaviti finansijske pokazatelje i mnogo važnije od toga Izvještaje o radu i programske sadržaje (Božićni prijem, Šantićev festival pjesnika, 4 promocije knjiga, likovna kolonija mladih mostarskih umjetnika u trajanju 7 dana, 2 izložbe likovnih umjetnika, pjesničke večeri pobjednika dosadašnjih festivala, likovna međunarodna kolonija, Vaskršnji koncert, humanitarni rad i dr.). Vidjeće, a to bi već trebali znati, da je ova manifestacija opstala i živi zahvaljujući dobrim ljudima Mostara i kolektivima koji su prepoznali vrijednosti ove jedinstvene regionalne manifestacije.

“Začuđuje nas i činjenica da je glavni dio saopštenja usmjeren na korištenje i namjenu ovog prostora koji je kako rekoše nedostupan turistima i koji bi morao biti otvoren za nove ideje i projekte, kao što je to pjesnik činio. Znamo mi najbolje koliko se sve uradilo i koliko se treba uraditi u ovim prostorima. Ali, priznaćete sa 2.000 KM koliko nam je Grad Mostar dodijelio u prošloj godini ne možemo uraditi mnogo, a tek biti stalno otvoreni i sa novim sadržajima samo je misaona imenica. Ova sredstva samo su deseti dio jedne ozbiljne i velike međunarodne manifestacije, ali smo i za toliko zahvalni, jer mislimo da bez grada ne možemo, a da smo i mi gradu potrebni. Ali, mi smo spremni i takve zamisli ostvariti ukoliko budemo imali i podršku Grada Mostara.

Naslućujemo da bi možda neki od naših kritičara poslije 117. godina ovaj prostor velikodušno dodijelili nekim drugim i drugačijim, nekim koji su se specijalizovali da mijenjaju gruntovne knjige. Ali, i pored svega, SPKD „Prosvjeta“ je uvijek spremna da i sa gradom, isto onako kako bi to i Šantić uradio, otvori ovaj prostor za sve umjetnike, turiste i građane, bez obzira kako se oni zvali i odakle dolazili. Vrata “Prosvjete“ uvijek su otvorena za sve dobronamjerne koji žele vidjeti djelo i ostavštinu Alekse i evropske projekte. Što se kulturnih djelatnika Mostara tiče odaje Ćorovića kuće uvijek su bile i biće na IZVOLITE! I da vas podsjetimo, a trebali bi znati, postavkom u Ćorovića kući gazduje Muzej Hercegovine, sa kojim mi, inače, imamo odličnu saradnju. Valjda bi to sam grad trebao prepoznati, a onda i preuzeti, bar jednim djelom, i finansirati nove ideje, projekte i ostvarenja. Ako su i Šantić i Ćorović protjerani i iz naziva ulica, i iz škola i  institucija, nećemo valjda dočekati da budu protjerani i sa kućnog praga i vlastitog im doma”, stoji na krahz reagovanja SPKD „Prosvjeta“ Mostar.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano