19. Juna 2019.

Srbija: Ministar pravosuđa optužio Miškovića da je namjeravo rušiti vlast

vucic miskovic

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković optužio je u utorak tajkuna Miroslava Miškovića da je pokušao prisluškivati predsjednika vlade Aleksandara Vučića s krajnjom namjerom da sruši vlast u Srbiji.

Selaković je novinarima u parlamentu potvrdio nagađanja i navode nekih medija da su jednom beogradskom hotelu, čiji je vlasnik Mišković, bili postavljeni prislušni uređaji u prostoriji planiranoj za susrete Vučića sa sudionicima prošlosedmičnog međunarodnog sastanka Trilateralne komisije.

Ministar pravosuđa, kako je prenijela Radio-televizija Srbije (RTS), tvrdi da su službenici zaduženi za protivdiverziine mjere i prislušne provjere „otkrili nešto zanimljivo“ u prostoriji u kojoj je Vučić trebao imati pojedinačne sastanke.

Selaković je precizirao da je riječ o prislušnim uređajima,, te zaključio kako je „i iz tog slučaja, koji se dogodio 1. novembra, kao i drugih aktivnosti“, vidljivo da je „na djelu angažman tajkuna s ciljem da sve te aktivnosti dovedu do rušenja vlasti“.

I ministar pravosuđa i predsjednik vlade Vučić ranije su ustvrdili da je štrajk oko 8.500 oadvokata instrumentaliziran i u interesu tajkuna, koji žele odgoditi suđenja, a Selaković je u srijedu predsjednika advokatske komore nazvao „Miškovićevim advokatom“, optuživši ga da je na protestu advokata „držao politički govor, koji nije u interesu ovog ceha“.

„Mislite li da je normalno da bilo ko prisluškuje predsjednika vlade?“, navodi RTS riječi srbijaskog ministra pravosuđa.

Vlasnik srbijanskog poslovnog ssistema „Delta holding“ Miroslav Mišković, jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji, optužen je za zloportrebe u privatizaciji, a sa sinom Markom, vlasnikom Nibens grupe Milom Đuraškovićem i još osmoro suradnika tereti se da su cestovna preduzeća oštetili za oko 154 miliona eura, a državni budžet za 4,3 milionna eura. Mišković je odbacio optužnicu i uzvratio da se „sudi najvećem privredniku Srbije i vodećem privredniku regije“, te „tržišnoj privredi i privatnom preduzetništvu“

Miroslav Mišković i njegov sin Marko uhiapšenisu 12. prosinca 2012. godine. Miroslavu je pritvor zamijenjen kaucijom, a oduzeti pasoš mu je u međuvremenu vraćen, što je izazvalo polemike u srbijanskoj javnosti.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano