16. Juna 2019.

Srbija uvela doživotni zatvor za silovatelje i ubice djece

zatvor

Skupština Srbije usvojila u utorak izmjene i dopune Krovičnog zakona, kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice djece, trudnica i nemoćnih osoba.

Te su izmjene dio inicijative Fondacije “Tijana Jurić”, koju je potpisima podržalo 160.000 građana Srbije.

Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić, koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo nakon svirepog ubistva njegove maloljetne kćerke.

Usvojenim izmjenama ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična djela.

Ta kazna predviđena je za djela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta djela je predviđeno da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj s ubicama i silovateljima djece i trudnica i nemoćnih osoba, javlja Beta.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano