23. Maja 2019.

Srbija uvodi doživotni zatvor

zatvor

Srbija će uvesti doživotni zatvor s mogućnošću uslovnog otpusta poslije 25 godina, rekao je predsjednik Srpskog udruženja za krivično-pravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmjene Krivičnog zakonika Stanko Bejatović.

“Uslovni otpust biće mogućnost, a ne obaveza. To je međunarodni standard”, kazao je profesor Bejatović za Politiku.

Kaže kako će svaki osuđenik na doživotni zatvor moći poslije 25 godina provedenih iza rešetaka da napiše molbu, a da li će biti i pušten na slobodu uz uslov da ne ponovi krivičnono djelo, odlučit će sud.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je riječ o učiniocima najtežih krivičnih djela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubistva djece.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, takođe,je najavio pooštravanje sankcija za krivična djela i uvođenje doživotnog zatvora za najteža krivična djela.

Vučić je, na press konferenciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednsot protekli vikend, izjavio kako od Evropske unije očekuje podršku za pooštavanje domaće krivičnene politike, ocijenivši da “ako Njemačka može imati kaznu doživotnog zatvora, zašto je ne bi mogla imati i Srbija”.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano