26. Maja 2019.

Srbija zbog kosovskih carina izgubila 100 miliona eura

1254025_0813--marina-lopicic_ls

U dva i po mjeseca od kada su prištinske vlasti uvele carinu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, srbijanska privreda izgubila je oko stotinu miliona eura.

Od uvođenja carina, prema informacijama Privredne komore Srbije, iz Srbije je na Kosovo plasirano 90 miliona eura manje robe, dok kosovski mediji barataju s cifrom od stotinu miliona eura.

Srbijanski mediji navode kako se pojačava američki pritisak prema prištinskim vlastima, pa je tako Washington juče ponovno zatražio da se sporna odluka povuče.

“Kosovski lideri shvataju ozbiljnost našeg stava i izazove, koje takse predstavljaju za bilateralne odnose SAD i Kosova. Kosovo i Beograd moraju dati prioritet razgovorima i preduzeti teške, ali neophodne korake radi normalizacije odnosa”, rekao je neimenovani visoki američki dužnosnik Glasu Amerike.

Kosovo je odluku o uvođenju carinskih stopa od sto posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine donijelo sredinom novembra prošle godine kao odgovor na “agresivan pristup Beograda prema kosovskoj državnosti”.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano