22. Aprila 2019.

Srebreničkim žrtvama odata počast ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poklonio se danas u Sarajevu pred tabutima žrtava genocida u Srebrenici koji su na kamionu jutros krenuli iu Visokog put Potočara, gdje će u utorak biti ukopani nakon više od dvije decenije od ubistava.

U delegaciji koja je dočekala tužnu povorku ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu bili su, pored ostalih, i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić,  te ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack.

Izetbegović je novinarima kazao da pomirenje nema alternativu i da strana koja je bila žrtva genocida mora uvijek iznova naći snagu da pruži ruku onima koji nisu zlikovci sa strane koja je počinila zločine i genocid.

“Drugog puta nema, ali zaista je jako teško na takav način se odnositi svakome od nas dok imamo namjerno provociranje i namjerno zaustavljanje procesa pomirenja”,istakao je Izetbegović.

Ambasadorica Cormack je navela da je danas ovdje kao što su članovi Ambasade SAD-a svake godine prisutni  u odavanju počasti žrtvama genocida.

“Strašnog genocida u Srebrenici se važno sjećati kao što je to bilo i odmah nakon što se desio i svi to treba da rade. I sama sam majka, tako da  suosjećam sa svim majkama Srebrenice, njihovim porodicama i prijateljima”, naglasila je Cormack.

Prevoz tabuti s posmrtnim ostacima  71 žrtve genocida u Srebrenci krenuo je je jutros iz Visokog put Memorijalnog centra u Potočarima. Nakon zaustavljanja  u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH, kao i ranijih godina zadržavaće se u mjestima kroz koja kamion s tabutima bude prolazio, kako bi građani odali počast žrtvama.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Do sada je samo na području Podrinja pronađena  81 masovna grobnica.

Još se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000  žrtava ubijenih u julu 1995. godine.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano