24. Juna 2018.

Stotine palestinskih zatvorenika stupilo u štrajk glađu

ide

Stotine palestinskih zatvorenika stupilo je danas u štrajk glađu na dan koji se obilježava kao Dan palestinskih zatvorenika, javlja agencija WAFA.

Zatvorenici u tamnicama Ashkelon, Nafha, Ramon, Hadarim, Gilboa i Beersheba odbijaju hranu na poziv zatočenog lidera Fataha Marwana Barghoutija. Neki od zahtjeva štrajkača su ukidanje kažnjavanja samicom, poboljšanje uslova u zatvorima, češće posjete porodica i pravo na obrazovanje te bolja zdravstvena zaštita.

Issa Qaraqe, predsjednik Komisije za zatvorenike i bivše zatvorenike, izjavio je da se više od 1.300 osoba priključilo štrajku glađu, te da će se taj broj povećati narednih dana. Pozvao je Palestince i državne organizacije da podrže zatvorenike u njihovim zahtjevima.

Takođe, uputio je i poziv organizacijama za ljudska prava da izvrše pritisak na Izrael da poštuje međunarodno pravo, te da objave kršenja tih prava u izraelskim tamnicama i pritvorskim jedinicama.

Qaraqe je istakao da štrajk predvodi Barghouti, koji je u zatvoru od 2002. godine i služi pet doživotnih kazni.

“Barghouti je veoma popularan ne samo među Palestincima, nego i u međunarodnim organizacijama za ljudska prava”, naveo je.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano