19. Jula 2019.

Studenti iz Mostara prisustvovali MEKST Konferenciji održanoj u Novom Sadu

U Novom Sadu je, od 23. do 25. novembra, održana peta po redu MEKST konferencija (Međunarodna konferencija studenata turizma i hotelijerstva), kojoj su prisustvovali studenti Ekonomskog fakulteta i Studija turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u pratnji doc.dr. Dajane Vukojević.

Sticanje novih saznanja od renomiranih stručnjaka iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga za mlade lidere, i one koji to žele da postanu, razmjena iskustva, povezivanje i druženje, osnovni su motiv za pokretanje konferencije MEKST.

Ove godine konferencija je okupila vrhunske svjetske stručnjake, koji su pred više od 1.000 učesnika iz svih zemalja regiona, govorili o značaju turizma i hotelijerstva, digitalnom marketingu u turizmu, te o turizmu u budućnosti.

U prvom dijelu konferencije o digitalnom marketingu u turizmu govorili su Paul Papadimitiou (osnivač INTELLIGENCER, London), Tomasz Janczak (osnivač i vlasnik Chinese Outbound Travel), Semir Musić (Suosnivač Lilium Digital, Sarajevo) i Dalibor Šumiga (CEO Promosapiens i Google Growth Engine Ambassador)

O zanimljivim temama i aktuelnim trendovima, koji nas očekuju narednih godina u oblasti hotelijerstva, govorili su Mirjana Prljević (Međunarodni savjetnik za strateško pozicioniranje); Ana First (Direktor prodaje Falkensteiner Hotels & Residences); Robert Gasser (Generalni menadžer Courtyard by Marriot Belegrade City Center) i Darko Bosančić (Regionalni direktor poslovnog razvoja EMEA).

Turizam u budućnosti tema je koja zanima sve one koji se bave turizmom, a na tu temu govorili su Rob Davidson (Generalni direktor MICE Knowledge), Uglješa Stankov (vanredni profesor PMF /DGTH/, Univerzitet u Novom Sadu) i Ian Yeoman (vanredni profesor Victoria Univerzitet, Wellington).

Pored aktuelnih tema o kojima se govorilo na konferenciji MEKST, prisutni su mogli da posjete Career Fair, sajam visokoškolskih ustanova, koje su predstavile svoje studijske programe u cilju ostvarivanja saradnje sa potencijalnim partnerima u ponudi praktičnih znanja i iskustava svojim studentima.

„MEKST konferencija, odlična je prilika za sve studente, jer predstavlja mjesto sučeljavanja onih koji imaju dugogodišnje iskustvo u privredi sa mladim, kreativnim i obrazovanim ljudima koji žele da stiču praktična znanja i da se bave turizmom. Bitno je napomenuti da su organizatori ove konferencije ujedno i koordinatori Erasmus+ projekta CULTURWB, na kom je projektni partner i Univerzitet „Džemal Bijedić“, a učešće studenata na konferenciji nastavak je jedne jako dobre saradnje, koja će im pomoći u stvoranju većih prilika za dodatna usavršavanja, međunarodne razmjene i prakse, a sve u cilju stvaranja kompetentnog i stručnog kadra u oblasti turizma. Nastojaćemo u budućem periodu da aktivnim radom, angažmanom, te uz saradnju sa drugim partnerskim Univerzitetima, stvorimo kvalitetan Studij, koji će kreiranjem kvalitetnih visokoobrazovanih kadrova biti pokretač razvoja turizma u BiH, a MEKST će zasigurno postati konferencija koju će tradicionalno posjećivati studenti Studija turizma“, ističe doc.dr. Dajana Vukojević, profesor na Studiju turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano