24. Aprila 2019.

Sudija Theodor Meron se povukao iz Karadžićevog predmeta

Meron-ponovno-predsjednik-Haaskoga-suda_ca_large

Sudija Theodor Meron povukao se iz žalbenog postupka Radovanu Karadžiću nakon što je odbrana Karadžića zatražila od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da ga smijeni iz žalbenog postupka zbog “pristranosti“.

“Kako smjena ne bi uticala na napredak žalbenog procesa, u interesu je pravde da se povučem iz ovog predmeta”, stoji u podnesku sudije Theodora Merona, prenosi BIRN.

Istakao je da je zahtjev Karadžićeve odbrane baziran na odluci Mehanizma o smjeni sudija u žalbenom postupku u predmetu Ratka Mladića, te da je u suprotnosti s utvrđenom pravnom praksom i da šteti interesima Mehanizma.

Meron je istakao napredak u žalbenom postupku u Karadžićevom predmetu, naglasivši da bi nepristrano sudio u tom predmetu.

Prema drugom podnesku, sudiju Merona zamijenit će sudija Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Karadžićev advokat Peter Robinson je u podnesku od 26. septembra naveo da predsjednik MMKS-a Theodor Meron ne bi smio ostati član Žalbenog vijeća, s obzirom da je u prethodnim postupcima u Haagu donosio određene zaključke u vezi s Karadžićem i zločinima počinjenim u Srebrenici, Sarajevu i opštinama u BiH.

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), na koju su žalbe uložile i odbrana i haški tužioci, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prvostepeno vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid u još sedam bosanskohercegovačkih općina. Karadžić je žalbom zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo.

Tužioci su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid 1992. godine i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Presuda je trebala biti izrečena krajem ove godine.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove je ranije ovog mjeseca prihvatio zahtjev odbrane Ratka Mladića da se iz Žalbenog vijeća zbog pristranosti isključi troje sudija – među kojima i Meron.

Kako je navedeno u odluci, na koju su se žalili haški tužioci, sudije Meron, Daqun Liu i Carmel Agius su prethodno donosili određene zaključke u vezi s Mladićem, zbog čega nisu nepristrani.

Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Žalbeni postupak je u toku, a presuda bi trebala biti izrečena naredne godine.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano