20. Maja 2019.

Sunčano u Hercegovini, u Bosni popodne pljuskovi i grmljavina

Jutros je u našoj zemlji sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica, Sokolac 12 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo 14, Srebrenica 15, Livno, Sarajevo 16, Bihać, Jajce 17, Sanski Most 18, Banja Luka, Grude, Široki Brijeg, Trebinje, Tuzla, Zvornik 19, Mostar 20, Bijeljina, Doboj, Gradačac 21, Brčko 22 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima, u većem dijelu Bosne, očekuju se pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku Bosne, uglavnom, sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 26 do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Kao u proteklom periodu, nakon ugodnijeg jutra, poslije podne će se opšta slika pokvariti pod uticajem visokih temperatura i sparnog vremena.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti u drugom dijelu dana.

Takođe, poželjno je prikladno oblačenje.

—–

BIHAMK

Frekvencija vozila umjerenog intenziteta

Kolovoz je jutros pretežno suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Pojačan intenzitet saobraćaja tokom dana očekuje se ka lokalnim izletištima, kao i na graničnim prelazima.

Zbog održavanja rafting takmičenja Evropskog kupa “Memorijal Branka Štulić 2018”, na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, danas (02.06.) i sutra (03.06.), u vremenu od 09 do 14 sati na lokalitetu “Tijesno”, vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

Na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na dionici A-1 Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, zbog radova na saniranju škarpi i kosina saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima: Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i Lopare-Čelić, zbog aktivnih klizišta.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta., saopšteno je iz BIHAMK-a

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano