16. Januara 2019.

Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stepen, Bugojno 6, Ivan Sedlo 7, Jajce, Livno 8, Sokolac 9, Sarajevo 10, Sanski Most 11, Banja Luka, Prijedor 12, Grude, Tuzla, Zenica 13, Bihać, Gradačac, Stolac, Zvornik 14, Mostar, Široki Brijeg 15, Brčko, Neum 16 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne ili u večernjim satima, u većem dijelu naše zemlje, očekuju se lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 19 do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz nestabilne vremenske prilike većina populacije će biti lošijeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije, u noći problemi sa snom.

Poželjno je posvetiti više pažnje oblačenju tokom jutra, posebno u unutrašnjosti.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Nakon završenog uviđaja saobraćajne nesreće i uklanjanja vozila, normalizovano je saobraćanje na magistralnom putu M-17 Mostar-Čapljina kod mjesta Počitelj.

Na putevima u BiH ovog jutra saobraća se uz povoljne vremenske uslove i slabiji promet vozila. S obzirom da meteorolozi i za danas najavljuju moguće padavine, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Za danas je najavljen početak radova na rekonstrukciji kolovoza na regionalnom putu R-455a Živinice-Zelenika u naselju Ciljuge, zbog čega će danas i naredna dva dana od 08 do 18 sati na ovom lokalitetu biti obustavljen saobraćaj. Za vrijeme obustave, u funkciji će biti alternativni pravci.

Zbog radova na deminiranju terena, radnim danima u vremenu od 08 do 16 sati na M-14.1 Donji Svilaj-Bosanski Brod (naselje Struge) dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15 minutno propuštanje vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova (Ban Brdo) preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, zbog neophodnih sanacionih radova (saniranje škarpi i kosina) saobraća se jednom trakom, uz povremene kraće obustave.

Naizmjenično, jednom trakom, saobraća se na magistralnim putevima M-14.2 Resanovci-Drvar (urušavanje potpornog zida) i M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (radovi na izgradnji pješačke staze).

Na magistralnom putu Sarajevo-Foča, zbog većeg odrona kod mjesta Sijeračke Stijene saobraća se jednom trakom.

Zbog mogućih sitnijih odrona skrećemo pažnju na puteve: Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Donji Vakuf-Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano