24. Aprila 2019.

Sutra Svjetski dan teatra za mladu publiku

Sutra u Mostaru počinje MAT fest broj 9 – Festival primijenjenog teatra, koga organizuje Mostarski teatar mladih u saradnji sa Centrom za dramski odgoj.

Festival se organizuje u povodu dva svjetska dana teatra, 20. marta – Svjetskog dana teatra za mladu publiku i 27. marta – Svjetskog dana teatra.

Radi se o festivalu koji ima za cilj afirmaciju teatarske umjetnosti i njeno približavanje publici sa namjerom upoznavanja publike i sa procesima stvaranja u teatru, ali i tehničkim mogućnostima teatra u tom procesu.

Ove godine publici će eMTeeM u ovim 8 dana ponuditi bogat repertoar.

Srijeda, 20. mart

Memorijalna scena 2532 u 18,30 sati

Svjetski dan teatra za mladu publiku

MAT fest broj 9

Iva Milley

“Panika u Strahogradu”

/predpremijera/

Četvrtak, 21. mart

Srednja meicinska škola Mostar u 13:45 u sati

MAT fest broj 9

“Maske”

Predstava Teatra u obrazovanju

  1. repriza

Petak, 22. mart

Memorijalna scena 2532 u 19,30 sati

MAT fest broj 9

William Shakespeare

“Ričard III”

  1. repriza

Subota, 23. mart

Memorijalna scena 2532 u 19,30 sati

MAT fest broj 9

Stanislaw Ignacy Witkiewicz

“Žohari”

  1. repriza

Nedelja, 24. mart

Memorijalna scena 2532 u 19,30 sati

MAT fest broj 9

Ljubica Ostojić

“Fatima, nevjesta od boli”

  1. repriza

Ponedeljak, 25. mart

Memorijalna scena 2532 u 10,30 sati

MAT fest broj 9

“Hoćuletjeti”

Predstava Teatra u obrazovanju

  1. repriza

Utorak, 26. mart

Memorijalna scena 2532 u 18,30 sati

MAT fest broj 9

Aristofan

“Mir”

  1. eepriza

Srijeda, 27. mart

Memorijalna scena 2532 u 19,30 sati

MAT fest broj 9

Svjetski dan teatra

“Uspavanka za Mladenku”

  1. repriza

Dodjela nagrada “Grozdanin kikot” i zlatnog, srebrenog i bronzanog šipka.

Sutra prije izvođenja predstave, biće pročitana i poruka upućena publici, ali i stvaraocima u teatru povodom Svjetskog dana teatra za mladu publiku. Poruku je uputila Yvette Hardie, predsjednica ASSITEJ-a (Međunarodna asocijacija teatra za djecu i mlade).

Poruka glasi:

Svako dijete treba imati nadu

Današnji je svijet razapet podjelama i antagonizmima. Svud oko nas su lideri i strategije koje nastoje okrenuti ljude jedne protiv drugih, na temelju rase, jezika, kulture, ekonomskog statusa, spola, seksualne orijentacije, lojalnosti ideji, pripadnosti ili ne … Skoro svaki aspekt naše čovječnosti neko je iskoristio da unese veću podijeljenost i izgradi više zidove sumnje i mržnje. Kao rezultat toga, čini se da smo okrenuli leđa Ubuntuu, afričkoj filozofiji koja kaže: “Ja jesam zato što ti jesi” i “osoba je osoba kroz odnose s drugim ljudima.” Kako možemo djelovati da poništimo ovu veliku nepravdu koju činimo našoj djeci i, zapravo, sebi? Djeca moraju biti u mogućnosti uživati u trenucima zajedništva u kojima ih se podsjeća na ono zajedničko, pri čemu mogu uvažavati različite stvarnosti onoga što znači biti čovjek. Potrebni su im prostori u kojima mogu istraživati nove načine razmišljanja koji dovode u pitanje one antagonističke govore, prostori u kojima osjećaju saosjećanje za one koji se najviše razlikuju od njih samih. Djeca trebaju konkretna iskustva zajedništva u zajednici da ih se podsjeti na radost i ljepotu koju svijet može ponuditi. ASSITEJ vjeruje da teatar otvara mnoga vrata koja nam pomažu da osjetimo veću povezanost s drugima, a što je najvažnije – i s nama samima.

Nedavno je The New Victory Theatre u New Yorku objavio rezultate petogodišnjeg istraživanja o dobrobitima teatra za djecu i mlade. Jedan od ključnih neočekivanih rezultata bio je da je posjećivanje teatra toj djeci dalo veću nadu u budućnost. Ti su rezultati bili uspoređeni s kontrolnom skupinom. Utvrdilo se da oni, koji nisu bili na teatarskim predstavama i radionicama u istom razdoblju, manje vjeruju u svoje perspektive u smislu mogućnosti studiranja i rada. Zašto je nada toliko važna? Nada stvara pozitivnu energiju koja se pretvara u samopouzdanje, snagu volje, otpornost i konačno u konkretne akcije kako bi se promijenilo nešto u vlastitom životu i u životima drugih. Svako dijete treba imati nadu.

Obavežimo se stoga da ćemo danas u teatar povesti dijete ili mladu osobu i prikupiti potrebnu podršku kako bi se osiguralo da svako dijete ima pristup umjetnosti i teatru, bez obzira na njihove osobne ili socijalne prilike. A za one od nas koji radimo u struci, obavežimo se da ćemo pružiti kvalitetna iskustva koja će činiti razliku u tome kako mlađa generacija doživljava svijet – u ime današnjice i sutrašnjice.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano