23. Aprila 2018.

Sve spremno za 14. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska”

Ovogodišnji 14. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska” održaće se od 22. do 29. aprila. u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru. U programu je ukupno  osam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra, koje je selektor uvrstio u program „Mostarske liske” od rekordnih 45 predstava pristiglih na javni poziv. Realizaciju festivala pomogla je Addiko Bank, generalni sponzor Festivala.

Na festival u Mostar dolaze predstave iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije: sedam u konkurenciji i jedna posljednjeg dana festivala u čast nagrađenih. Vizualni identitet festivala i ove godine krase tradicionalni simboli „Mostarske liske”: ptica liska i Stari most. Ove godine, ptica liska, držeći u kljunu komičnu masku, bježi od stilizovanog harlekina uz poruku: „Smijehom do slobode”!

O predstojećem festivalu danas je na press konferenciji govorio Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

„I ove godine sa izuzetnim ushićenjem očekujemo početak ‘Mostarske liske’, svojevrsnog zaštitnog znaka Narodnog pozorišta Mostar, koji za nas na simboličan način označava i početak proljeća, početak jednog novog kreativnog ciklusa kojim iznova želimo ne samo evocirati uspomene na dane slave naše kuće već ih dostići i prevazići. O samom festivalu, o tome koliko nama i našoj publici, građanima Mostara znači, suvišno je govoriti, jer rijetko viđen interes teatara iz regiona za nastupom na festivalu govori da je naš rad izuzetno vrednovan u pozorišnim krugovima i izvan Bosne i Hercegovine. S obzirom da je zbog interesa medija i prirode organizacije događaja već puno toga rečeno u prethodnom periodu, smatram važnim skrenuti pažnju na planove za naredne festivale odnosno, kako mi vidimo razvoj istog. Vjerujemo da ‘Mostarska liska’ koliko god vjerna svojoj osnovnoj funkciji i koncepciji, ima dužnost kohezivno djelovati na grad Mostar. ‘Liska’ ima kapacitet relaksirajuće djelovati na čitavu društvenu situaciju dajući ljudima novu dozu prijeko potrebnog optimizma. Upravo su optimizam i sloboda duhovni stubovi na kojima moramo graditi društvo i odnose među ljudima, te čine lajtmotiv čitavog festivala. To možemo postići još raznovrsnijim i bogatijim programom, koji će se dešavati na raznim scenama u gradu, otvarajući se kako publici tako i prema vrsti sadržaja koje ćemo prikazivati. Ako išta na organizaciji festivala moramo popraviti, to je navedena raznovrsnost scena i programa, na kojima ćemo nadam se u budućnosti raditi. U svemu ovome očekujemo pomoć sponzora od kojih ove godine naročito ističemo Addiko banku, bez čije pomoći bi bilo dosta teže organizovati festival“, rekao je Mujkanović..

Pred Adnanonm Lugonićem, selektorom  ovogodišnjeg festivala, nije bio nimalo lak posao pri izboru predstava koje će se prikazati na ovogodišnjoj smotri,

 „Prije svega, važno je istaći da smo vrlo ponosni i zadovoljni što je na adresu Narodnog pozorišta u Mostaru stiglo rekordnih 45 prijava na Festival Mostarska liska iz svih zemalja regiona. To je potvrda da je tokom proteklih godina Narodno pozorište Mostar uspjelo da, i pored svih poteškoća, napravi jedan respektabilan festival, na čiji poziv se odazivaju najznačajniji teatri regiona. Ove godine, u takmičrskom programu će biti odigrano 7 predstava, koje svojim kvalitetom dokazuju da komedija kao žanr zahtijeva ozbiljan, profesionalan i promišljen pristup u radu i da svakako to nisu predstave koje, uslovno rečeno, podilaze publici s ciljem da joj ponude laku zabavu“, rekao je Adnan Lugonić, selektor festivala i umjetnički direktor NPM-a.

O Festivalu

Službeno piće festivala je Sensation!, pokrovitelji Grad Mostar i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. Ulaznice su u prodaji po sljedećim cijenama: 10 KM cijena jedne ulaznice za predstavu, a cijena paketa ulaznica (za svih osam predstava festivala) je 50 KM.  Prodaja ulaznica se vrši na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a rezervacije na broj 036/ 550 – 128,

mail: marketing@npm.ba i porukom u inbox na FB stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Žiri

O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njhovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Nagrade

 Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini; Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri. Žiri medija i žiri publike dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

Program:

  • “Gospođa ministarka”, Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22. 04.),
  • “Malo blago”, Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23. 04. 2017.);
  • “Jedan sluga, dva gospodara”, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.),
  • “Zbunjoza” / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);
  • “Demokracija” Zijaha A. Sokolovića, TheArto – Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);
  • “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.);
  • “Odumiranje međeda”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)
  • “Stari klovni”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano