16. Juna 2019.

Svečano obilježeno spajanje mosta preko rijeke Save kod Svilaja

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković obišli su radilište mosta povodom svečanog obilježavanja spajanja nizvodnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja.

Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoceste na Koridoru Vc između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoceste u Republici Hrvatskoj: Sredanci – granica Bosne i Hercegovine i dionica autoceste u Bosni i Hercegovini: Odžak – granica Republike Hrvatske, međudržavni most Svilaj.

„Nakon velikih problema u realizaciji izgradnje mosta, Ministarstvo je u ovom mandatu, u saradnji s Hrvatskim autocestama, uspjelo provesti tender i započeti izgradnju. Spajanjem obala dviju susjednih i prijateljskih zemalja, sama izgradnja Koridora Vc je dobila puni smisao“, rekao je zamjenik ministra Dalipagić i zahvalio se hrvatskom ministru što je podsticao izgradnju ovog izuzetno važnog mosta.

Takođe, zahvalio se i izvođaču radova koji je, nakon istupanja vodećeg partnera iz Konzorcija, sam uspio izgradnju dovesti do završne faze, što je dokaz da BiH ima osposobljene građevinske kompanije koje mogu graditi najsloženije infrastrukturne objekte.

Obilazeći radilište, ministar Butković je rekao da očekuje da se radovi na mostu nastave ovim intenzitetom kako bi se on mogao otvoriti na jesen ove godine, ističući da će most spojiti ne samo dvije države nego i stanovnike s obe strane Save.

Ugovor o izgradnji mosta potpisan je sredinom srpnja 2016. godine, radovi su počeli u septembru iste godine, dok je njihov završetak planiran za drugu polovinu ove godine.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru Vc, kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane na rijeci Savi, a njegova vrijednost je 53,8 miliona KM.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano