23. Maja 2019.

Svečano otvoren mostarski Zimski grad - "Winterville by Coca-Cola"

FNA_91297

Koncertom popularnog splitskog benda TBF, u nedelju uveče svečano je otvoren Zimski grad Mostar – “Winterville by Coca-Cola”, koji će se na Šetalištu održavati do 7. januara 2019. i posjetiocima ponuditi preko stotinu različitih programa.

Zimski grad službeno je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je poželio posjetiocima ugodan boravak, dobru zabavu i druženje tokom Wintervilla.

“Winterwille je praznično vrijeme, koje želimo iskoristiti da sve Mostarce dovedemo u centralni dio grada, jer nam je cilj reurbanizacija. Cilj nam je da se građani uistinu lijepo osjećaju, da imaju kulturne programe, da se mogu počastiti, porazgovarati. To je, prije svega, cilj, jer smo mi grad koji je ušao u drugi krug za Evropsku prijestonicu kulture 2024. Vjerujem da je Evropa prepoznala da Mostar to može, a mi želimo s našim sugrađanima dokazati da je to uistinu tako i da će to biti najbolja ponuda prema Evropi i prema svima onima koji žele i turistički da dođu vidjeti Mostar u ovo vrijeme”, izjavio je novinarima gradonačelnik Bešlić uoči otvaranja.

Izrazivši zadovoljstvo održavanjem Zimskog grada, Semir Temim, iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je kako su sadržaji ono što privlači turiste, te kako nema sumnje da će ovaj događaj privuči još veći broj turista u Mostar.

Tokom svečanosti otvaranja, posjetioci su imali priliku uživati i u nastupu poznatog mađioničara Steffana, uz voditelje programa – glumicu Narodnog pozorišta Mostar Ajlu Hamzić i glumca i muzičara Bojana Beribaku, a otvaranje su svojim nastupom uveličale i Mostarske mažoretkinje.

Ekipa iz Tima Mostar 2024, koja priprema mostarsku kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture, za ovogodišnji Zimski grad osigurala je preko stotinu različitih dnevnih programa za sve građane Mostara, ali i ostale koji u Winterwillu mogu naći dobru zabavu i mnoštvo interesantnih sadržaja.

Organizatori se nadaju da će građani Mostara, ali i gosti te turisti, pokazati velik interes za mostarski Zimski grad, kojim se inače Mostar prvi put svrstava na turističku mapu zimskih destinacija i postavlja u ravnopravan položaj s gradovima u okruženju.

Pored gastronomske ponude, u Wintervilleu će gostovati i lokalni kreativci, među kojima, mostarski umjetnik Bećir Burić, koji je osvojio prvu nagradu na kon kursu za suvenir grada Mostara i koji će prezentirati način proizvodnje tog suvenira.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Kosače Dalibor Nikolić istaknuo je kako će u sklopu Zimskog grada biti održan i niz radionica za djecu vrtićke dobi.

“Važno je reći da će djeca imati priliku sarađivati s profesionalcima iz svojih struka, a radionice će se odnositi na literarni, odnosno poetski dio, dramaturške radionice, radionice arhitekture i radionica kiparstva, a takođe će biti organizovana i DJ radionica”, kazao je Nikolić.

“Winterville by Coca-Cola”, kao i doček Nove godine organiziraju Grad Mostar i Tim Mostar 2024, u saradnji s Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoline HNK-a i Turističkom zajednicom HNK-a.

Vrata Zimskog grada biće otvorena sve do 7. januara 2019. godine, a svojim nastupom zatvoriće ih grupa Psihomodo Pop.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano