19. Juna 2019.

Svečano otvorena 15. “Mostarska liska”, Malu lisku osvojio Robert Pehar

Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2018”, petnaesti po redu, svečano je sinoć u Narodnom pozorištu Mostar otvorio Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, a na svečanosti otvaranja direktor Festivala i direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović uručio je zahvalnicu za kontinuiranu podršku ovom festivalu gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću.

“Kad kažete ‘liska’, nešto nedostaje. Kad kažete ‘Mostarska liska’, svi znaju šta je to. Mi smo se uvijek smijali i uvijek ćemo se smijati. Puno umjetnika će biti ovih dana u Mostaru. Smijeh je lijek, pa neka nas ti doktori liječe narednih osam dana Festivala”, rekao je Hadžović.

Mujkanović je zahvalio svima koji su pomogli da se “Mostarska liska” svih ovih godina održi.

“Sretan sam i uzbuđen zvog svih kolega koji su uspjeli da se ovaj festival održi iz ljubavi prema Festivalu, iz ljubavi prema gradu i iz odgovornosti prema poslu kojim se bave. Zahvalan sam našim osnivačima, a ako bih morao izdvojiti jedno ime, onaj ko je pomogao da ‘Mostarska liska’ preživi i dočeka i 15. izdanje je gradonačelnik Ljubo Bešlić”, rekao je Mujkanović.

“Mostarska liska je brend ovog grada, prepoznatljiva je u Mostaru i za nju svi znaju. Želim vam da uživate u osam dana Festivala sa puno sreće i puno smijeha”, rekao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Voditeljica svečanosti otvorenja bila je Ajla Hamzić, glumica Narodnog pozorišta Mostar.

Prva predstava u konkurenciji festivala bila je predstava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana i u režiji Ivana Lea Leme. U predstavi igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak, Zorislav Galić.

“Malu lisku” za najboljeg glumca/glumicu večeri stručni žiri je jednoglasno dodijelio Robertu Peharu “za inteligentnu lisku, glumački tačnu a dramaturški opravdanu”.

Stručni žiri ove godine radi u sastavu Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, pisac, profesor; Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multinstrumentalista.

Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri medija, te publika.

U žiriju medija su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko.  Publika svaku večer nakon odgledane predstave na poleđini ulaznice ocjenjuje predstavu od 1 do 10 i ulaznicu ubacuje u posebnu kutiju na izlazu iz pozorišta.

U Žiriju publike su Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

  1. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” ove se godine održava pod sloganom “Energija osporavanja: ko se to tamo smije?”. Generalni sponzor je BH Telecom, a službeno piće Festivala je Sensation!

Predstave se izvode svaku večer u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. U subotu, 21.4. u 20 sati u programu je druga predstava u konkurenciji festivala: “Ćelava pjevačica” Narodnog pozorišta Mostar.

 

Popratni program: Radionica sa Zijahom Sokolovićem i koncerti

U popratnom programu Festivala “Mostarska liska” je umjetnička radionica “Glumac kao režiser” koju će voditi glumac i reditelj Zijah A. Sokolović. Radionica će biti održana u subotu i nedjelju, 21. i 22. 4. u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar u 10,30 sati. Ulaz je besplatan za sve.

Svaku veče nakon predstave slijedi druženje uz muziku uživo u izvođenjui prijatelja i polaznika Rock škole Mostar, koje Narodno pozorište Mostar organizira u partnerstvu s Rock školom Mostar.

Cijena ulaznice za predstavu na festivalu “Mostarska liska 2018” je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava u programu festivala je 50 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim danom od 9 – 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/ 550 – 128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano