18. Decembra 2018.

Thaci odbacio mogućnost razmjene teritorija sa Srbijom

hasim-taci-1

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je kako je u posljednjih deset godina Kosovo imalo i uspona i podova, ali da je, prije svega, steklo neophodnu odlučnost da se integriše u evroatlantske organizacije.

Thaci je, u intervjuu za “OraNews”, kategorički odbacio mogućnost razmjene teritorija sa Srbijom, naglasivši kako će se proces dijaloga nastaviti uprkos ubistvu Olivera Ivanovića.

“Relevantne institucije naporno rade na tome da se ovaj predmet razjasni. Nema indikacija o bilo kakvom političkom ili etničkom motivu. Vjerujem da će 2018. biti godina istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije za punu normalizaciju odnosa i pomirenja. To bi značilo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i zašto ne – uzajamnog priznavanja. Ja to vidim kao neophodnost vremena. Ni Kosovo, ni Srbija nemaju vremena za gubljenje. Konačno, neće biti autonomije za Srbe, neće biti podjele Kosova, neće biti razmjene teritorija Kosova”, kazao je Thaci, prenosi RTK.

Dodao je kako je Kosovo jedno, jedinstveno, međunarodno priznato i s međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom.

Po njegovim riječima, projekat Vojske Kosova biće završen uz podršku međunarodnih organizacija, jer je predsjednik Kosova garantovao nastavak rada Specijalnog suda za zločine OVK.

Kosovo i danas nizom aktivnosti proslavlja desetu godišnjicu nezavisnosti, među kojima je i sadnja 115 stabala u znak zahvalnosti državama koje su priznale njegovu nezavisnost.

Inače, prvi dan obilježavanja nezavisnosti Kosova završen je koncertom svjetski poznate pjevačice porijeklom s Kosova Rite Ore, pred oko 100 000 građana Prištine i drugih dijelova zemlje.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano