27. Maja 2019.

Todorić u Remetincu

104343

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu naveče, nešto prije 21 sat, dovezen je do istražnog zatvora u Remetincu, koji mu je određen u istrazi pokrenutoj zbog sumnji u izvlačenje više od milijarde kuna iz njegove bivše firme.

Todorića je odmah nakon slijetanja aviona na pisti dočekao policijski automobil, koji ga je odveo do Remetinca, pa, poput ostalih, nije prolazio putničkim terminalom, javila je Hina.

U zatvorski krug ušao je u koloni službenih vozila, nakon čega je uslijedila uobičajena procedura zatvorskog prijema – od pregleda do oduzimanja stvari pa smještaja u najvjerovatnije jednokrevetnu sobu. U Remetincu mu je uručeno i sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora, na koje ima pravo žalbe.

Nakon noći iza rešetaka, Todorića očekuje ispitivanje u tužilaštvu, gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese odbranu.

Iako je u aferi Agrokor ukupno 15 osumnjičenih, istražni zatvor bio je odobren jedino za Todorića, čija se obrana žalila na sudsku odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu.

Na slobodu bi, kako se doznaje, mogao izaći nakon što tužilaštvo sasluša jedinog preostalog svjedoka, ako u međuvremenu ne zatraže njegovo pritvaranje po nekoj drugoj osnovi.

Dvije istrage teške preko milijardu i po kuna

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12 Agrokorovih menadžera, te revizora pokrenulo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (oko 150 miliona eura).

Uz Todorića i sinove, istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly, koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu “nepripadnu imovinsku korist” od 150 miliona eura državno tužilaštvo pribraja i dodatnih 42 miliona eura pribavljenih za “jednu pravnu osobu” falsifikovanjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom, koju je zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo protiv njega otvorilo lani, 18. decembra, a odnosi se na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Osim Todorića. tom su istragom obuhvaćeni i njegov sin Ivan. te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ruždjak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da bez znanja ulagača i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 miliona kuna (oko 15 miliona eura) zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u firmu Zagreb-Montaža, podsjeća Hina.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano