25. Juna 2019.

Treći samit Moona i Kima dogovoren za septembar u Pyongyangu

fdcb9c2cbed46f51d97e021948f598d2

Južna i Sjeverna Koreja u ponedjeljak su se saglasile da treći samit između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i čelnika Sjevera Kim Jong Una bude održan u Pyongyangu u septembru.

Sporazum je postignut nakon razgovora na visokom nivou između dvije strane u sjevernokorejskoj vladinoj zgradi  Tonilgak, u pograničniom selu Panmunjom.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon razgovora, navodi se da su se dvije Koreje saglasile da se samit između  Moona i Kima u Pyongyangu održi prije kraja septembra.

U saopštenju na tri stranice, ipak, se ne navode detalji susreta.

Ri Son Gwon, predsjedavajući komiteta za mirno ujedinjenje otadžbine koji je predvodio delegaciju Sjevera, izjavio je novinarima nakon razgovora da je detaljni raspored samita već dogovoren.

Upitan o rezultatima razgovora, Ri je kazao da se dijalog odvijao dobro. U lokalnim medijima pojavile su se špekulacije da su se dvije Koreje već dogovorile na radnom sastanku na visokom nivou o datumu i mjestu trećeg samita Moona i Kima.

Ukoliko Moon posjeti Pyongyang oko 9. septembra, to bi bio dramatičan razvoj događaja, jer se 9. septembra obilježava 70.godišnjica formiranja države Sjeverne Koreje.

Južnokorejska predsjednička Plava kuća saopštila je, ipak, da bi se samit mogao održati polovinom ili krajem septembra.

Moon i Kim sastali su se u Panmunjomu 27. aprila po prvi put, dogovarajući se nakon toga da održe drugi samit na jesen u Pyongyangu. Oni su se ponovo sastali 26. maja.

Prije samita Moona i Kima, međukorejski sastanci održani su samo dva puta, u  2000 i 2007. godini, oba u sjevernokorejskoj prijestonici Pyongyangu, prenosi Xinhua.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano