27. Maja 2019.

Trump ide na granicu s Meksikom

1071834204.jpg.0

Nakon što je naglo prekinuo sastanak s demokratskim čelnicima u Bijeloj kući o finansiranju zida na meksičkoj granici, američki predsjednik Donald Trump odlučio je poći na jug SAD, kako bi se i sam uvjerio kakvo je stanje na granici s Meksikom.

Prethodno je na Twitteru napisao da je sastanak s demokratama, organizovan kako bi se prekinula blokada vlade, bio “potpuni gubitak vremena”, prenosi agencija AFP.

Upravo su nesuglasice oko izdvajanja novca za izgradnju zida prema Meksiku, kojim bi se po Trumpovom mišljenju spriječile nelegalne migracije, prouzrokovale blokadu savezne vlade.

Stoga je organizovan sastanak Trumpa sa čelnikom demokrata u Senatu Chuckom Schumerom i predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, ali bez znakova rješenja.

“Upravo sam otišao sa sastanka s Chuckom i Nancy. Potpuni gubitak vremena. Upitao sam šta će se dogoditi za 30 dana ako brzo pokrenem stvari, hoćete li odobriti bezbjednost granice koja uključuje zid ili čeličnu prepreku? Nancy je rekla: ne. I ja sam ih pozdravio. Ništa ne funkcioniše”, objavio je američki predsjednik na Twitteru.

“Predsjednik se digao i otišao. Još jednom smo bili svjedoci hira, jer nije mogao dobiti što je htio”,rekao je novinarima Schumer nakon susreta, prenosi Al jazeera Balkans.

Više od dvije sedmice, 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima platu. Tako bi uskoro mogao pasti rekord u najdužem prekidu rada savezne vlade u istoriji, koji je iznosio 21 dan, između kraja 1995. i početka 1996. godine, u vrijeme predsjednika Billa Clintona.

Za izgradnju zida na granici s Meksikom, podsjeća Reuters, Trump traži 5,7 milijardi dolara. Demokrati to odbijaju.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano