19. Januara 2019.

Trump priznao Jerusalem kao izraelsku prijestonicu

Trump-Fox-998x624

Predsjednik Donald Trump u srijedu je poništio višedecenijsku američku politiku i priznao je Jerusalem kao prijestonicu Izraela, uprkos upozorenjima širom svijeta da taj gest dodatno jača napetosti između Izraela i Palestinaca.

U govoru u Bijeloj Kući, Trump je izjavio da će njegova administracija, takođe, pokrenuti proces izmještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, za koji se očekuje da bi mogao potrajati godinama.

Status Jerusalema – grada s mjestima podjednako svetim za muslimansku, jevrejsku i hrišćasnsku religiju – jedno je od najspornijih pitanja u dugotrajnom bliskoistočnom mirovnom procesu.

Izrael smatra grad svojom vječnom i nedjeljivom prijestonicom i želi da sve ambasade budu smještene u njemu. Palestinci žele da prijestonica nezavisne palestinske države bude u istočnom dijelu grada, koji je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine i koji je kasnije anektirao u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Trumpova odluka vjerovatno će udovoljiti njegovim ključnim pristalicama – republikanskim konzervativcima i evangelističkim hrišćanima, koji čine značajan dio njegove političke baze.

Trumpovi savjetnici izjavili su da taj potez odražava realnost Jerusalema kao središta jevrejske vjere i činjenice da je grad sjedište izraelske vlade.

Trump je nazvao svoju odluku “dugo odgađanim” korakom ka unapređenju mirovnog procesa.

“Odlučio sam kako je vrijeme da zvanično priznam Jerusalem kao prijestonicu Izraela. Dok su prethodni predsjednici davali to veliko obećanje u predizbornim kampanjama, oni ga nisu uspjeli ispuniti. Danas ga ja ispunjavam”, izjavio je Trump.

Trump je djelovao na osnovu zakona iz 1995. godine, koji zahtijeva od SAD da izmjeste ambasadu u Jerusalem. Njegovi prethodnici, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama, uporno su odgađali takvu odluku iz straha da pojačaju napetosti na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano