23. Maja 2019.

Tužilaštvo BiH dobija digitalnu arhivu dokaza u predmetima ratnih zločina

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) Bruce G. Berton, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u cilju pružanja podrške izradi digitalne arhive dokaza kojima raspolaže Tužilaštvo BiH u predmetima ratnih zločina.

Ističući važnost dugogodišnje saradnje sa Tužilaštvom BiH i VSTV-om, ambasador Berton je izjavio: „Memorandum o razumijevanju, potpisan u okviru Projekta unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina, omogućit će izradu elektronske baze podataka koja će sadržavati sve dokaze kojima raspolaže Tužilaštvo BiH. Ova digitalna arhiva predstavlja važan korak naprijed u procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou, a njena izrada jedna je od preporuka iz izvještaja sutkinje Joane Korner iz 2016. godine.“

„Aktivnosti u okviru ovog projekta, vrlo su bitne za rad na predmetima ratnih zločina, jer u svakom predmetu postoji velika količina dokaznih materijala te je vrlo korisno imati digitalnu arhivu dokaza koja će omogućiti brži i efikasniji pregled dokaza te njihovo lakše sortiranje i pripremu u vrlo složenim predmetima. Navedeni proces značajno će olakšati rad i doprinijeti ubrzanju procesuiranja predmeta ratnih zločina, što je od značaja svim sudionicima u postupku“, istakla je glavna tužiteljica Tadić.

Predsjednik Tegeltija je rekao: „Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine pozdravlja i podržava svaki vid saradnje sa međunarodnim organizacijama koji za cilj ima jačanje vladavine prava i uspostavljanje funkcionalnog sistema koji će biti od koristi, kako sudijama i tužiocima u njihovom radu, tako i cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti. Naš zajednički cilj je da se predmeti ratnih zločina okončaju u što optimalnijem roku kako bi, u konačnici, teško breme rata ostavili iza nas i posvetili se uspostavljanju kvalitetnog pravosudnog sistema“.

Projekat unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina realizuje Misija OSCE-a u BiH, sredstvima Vlade Velike Britanije.

Britanski ambasador u BiH, Matthew Field, izjavio je: „Vlada Velike Britanije posvećena je promoviranju vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid važna je pretpostavka za ostvarenje pravde i stvaranje trajnog mira. Ovaj projekat predstavlja nastavak našeg zajedničkog rada sa OSCE-om na prevazilaženju izazova koji otežavaju procesuiranje predmeta ratnih zločina na državnom nivou. Taj rad doveo je do niza preporuka sadržanih u izvještaju sutkinje Korner, uključujući i izradu ove baze podataka“.

Ambasador Field je istakao: „Preporuke još uvijek imaju veliki značaj, što se posebno odnosi na preporuke u vezi sa ponovnim osnivanjem timova koji će biti odgovorni za određena geografska područja i uvođenjem sistema mentorske podrške za nove tužioce. Odajemo priznanje glavnoj tužiteljici na njenoj posvećenosti provođenju ovih preporuka, koje će dovesti do efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina i dodatno ojačati Tužilaštvo BiH, te mu omogućiti da se posveti radu na složenijim predmetima protiv visoko rangiranih počinilaca“.

Misija OSCE-a u BiH i Britanska ambasada u Sarajevu ponovo su istakli svoju spremnost da nastave pružati podršku pravosudnim institucijama u BiH, u cilju efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina, te izgradnje snažnog, nezavisnog i efikasnog pravosuđa, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano