23. Maja 2019.

Tužioci, istražioci i inspektori obavljaju uviđaj u GIKIL-u

gikil-incident

Dva tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, zajedno sa istražiocima Sektora kriminalističke policije MUP-a TK koji rade na predmetima zagađenja okoline, te stručna lica i agencije koji rade po nalogu Tužilaštva, obavljaju danas uviđaj u Global Ispat koksnoj industriji Lukavac (GIKIL)

Tokom uviđaja se utvrđuje da li je u GIKIL-u  nastavljeno s nekontrolisanim ispuštanjem štetnih materija i supstanci koje dovode do zagađenja okoline, odnosno do daljeg ugrožavanja i zagađenja vazduha, tla i vode, a što dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, životinja i ugrožava ekosistem na području Lukavca, rijeke Spreče i šire.

Takođe, na terenu su i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, federalni vodni i okolišni inspektori, koji utvrđuju da li se i u kojoj mjeri provode odluke i mjere koje su inspekcije ranije naložile GIKIL-u, a u vezi zaštite okoline.

“Nakon obavljenog uviđaja će se preduzimati dalje mjere i aktivnosti u okviru nadležnosti ovog tužilaštva”, navodi se u saopštenju iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Ovo tužilaštvo vodi istragu protiv generalnog direktora GIKIL-a Debasisha Gangulya zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zagađenja okoline. U okviru te opsežne istrage, provode se brojna vještačenja i analize zagađenja okoline nakon dva događaja iz maja i avgusta ove godine, kada je došlo izlijevanja prvo katrana, a nakon toga i amonijačne vode i drugih opasnih materija u okolini Lukavca i u rijeku Spreču.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano