23. Juna 2018.

Tužioci tuže Janšu i traže oduzimanje 400.000 eura

ide

Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je tužbu protiv vođe slovenske opozicije Janeza Janše i traži da mu se oduzme nezakonito stečena imovina od gotovo 400.000 eura, objavili su u četvrtak vodeći slovenski mediji.

U saopštenju tužilaštva ne navodi se Janšin identitet, ali vodeći list “Delo” piše kako nema nikakve sumnje da se radi o predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS), poslaniku u parlamentu i nekadašnjem premijeru.

Tužba je podnesena nakon finansijske istrage pokrenute 2013. godine, u kojoj se ispitivalo porijeklo imovine Janše, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, koja je upravljala njihovim računima, njegova brata Rajka Janše i nekadašnjeg sekretara stranke Jože Zagožena, koji je u međuvremenu umro.

Slovenska tiskovna agencija STA i televizijska stanica POP-TV prenose da su tužioci odlučili tužiti samo Janšu kod koga je za period na koje se odnosila istraga, od 2010. do 2013. godine, utvrđena razlika između prijavljene i stvarne imovine u finansijskim sredstvima i nekretninama od 395.388 eura.

Janaša je izjavio kako je o svojoj imovini više puta govorio u medijima i istrazi, te da to neće ponavljati, a njemu bliski mediji tvrde kako je riječ o političkom procesu na tragu afere Patria. Ustavni sud poništio je presudu kojom je Janša zbog primanja mita od finske kompanije Patria bio osuđen na dvije godine zatvora.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano