18. Juna 2019.

U aktuelnom radu Vlade HNK-a primljeno 500 pripravnika

Potpisivanjem ugovora s 40 mladih visokoobrazovanih osoba danas je okončan postupak prijema ukupno 160 pripravnika, koji će jednogodišnji staž odraditi u kantonalnim tijelima uprave.

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, čestitajući pripravnicima izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine nastavila pozitivna praksa da  značajan broj mladih ljudi ima prilikuodraditi pripravnički staž u kantonalnim tijelima uprave.

„Vlada želi mladim visokoobrazovanim osobama omogućiti osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovale, polaganje stručnog ispita, te na taj način poboljšati njihovu konkurentnost i integrisanje na tržištu rada. Ukupno smo, prema javnom pozivu objavljenom prošle godine, primili 160 pripravnika. Uz pripravnike koji su ranije odradili vpripravnički staž, u mandatu ove Vlade dolazimo do brojke od 500 pripravnikaa“, kazao je Herceg, izražavajući uvjerenje u to kako će novoprimljeni pripravnici nadograditi vještine i znanja stečena na fakultetu, te doprinijeti radu kantonalnih tijela uprave.

„Magistrirala sam odnose s javnošću i mišljenja sam da je za svako, a posebno za moje zanimanje, potrebno steći što više praktičnog iskustva. Zadovoljstvo mi je imati priliku odraditi pripravnički staž u jednom od kantonalnih tijela u HNK“, rekla je Dalila Husković, koja je danas potpisala ugovor o obavljanju pripravničkog staža.

Pripravnik Dario Lasić, magistar politologije, zahvalio je predsjedniku Hercegu i Vladi na mogućnosti da se u sljedećih godinu dana upozna s radom kantonalnih institucija i stekne nova praktična znanja.

„Ovo je moje prvo radno iskustvo i zadovoljstvo mi je što ću u kantonalnim tijelima uprave produbiti ono što sam naučio u dosadašnjem obrazovanju“, rekao  je Lasić.

Inače, projekat prijema pripravnika dijelom zajednički sufinandiraju Federalni zavod za zapošljavanje putem Službe za zapošljavanje HNK-a i Vlada, a jedan dio finansira samo Vlada  iz vlastitih budžetskih sredstava.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano