22. Aprila 2019.

U Australiji nova vrsta kafe

ide

U Australiji se pojavila nova vrsta kafe – kafa s brokulom. Proizvođači su napravili prah od ovog povrća, koji se može dodati u kafu, prenose mediji.

Jedan kafić u Melbourneu je već uvrstio kafu s brokulom u svoju ponudu. Stručnjaci kažu da se brokula u prahu može koristiti i na druge načine. Primjera radi, ova super hrana se može dodati u juhe, pečenja ili smoothie.

Iako kafa s brokulom ne zvuči baš primamljivo, oni koji su je probali kažu da se povrće uopšte ne osjeća. Obično se dodaje u espresso s toplim mlijekom.

Prema najnovijim istraživanjima, 51 posto Australaca ne jede preporučene dnevne količine povrća i voća. Naučnica Maryann Augustin tvrdi kako su dvije kašičice praha od brokule jednake jednoj porciji povrća.

Okus brokule nije baš svakome drag, a nekim ljudima se ne sviđa njen izgled, pa je ne žele jesti. Upravo zbog toga, mnogo povrća završi na otpadu. Konzumacija brokule u prahu bi mogla spriječiti sve veće propadanje i bacanje hrane.

Budući da je brokula bogata hranjivim materijama, kao što su vitamini grupe B, magnezij, kalij i cink, ovaj prah bi mogao imati povoljan uticaj na zdravlje.

Mnoga istraživanja su pokazala kako je brokula jako važna kod prevencije i liječenja raznih vrsta karcinoma. Ona se koristi za snižavanje holesterola, štiti od bolesti srca, reguliše krvni pritisak i probavu. Bogata je antioksidansima, koji je čine jednom od najzdravijih namirnica.

Maryann Augustin je rekla kako su brokulu u ovakvom obliku dali djeci u međuobrocima i jako im se svidjela. Sada ostaje na potrošačima da odluče hoće  li ovaj prah staviti u svoju kafu ili će ga koristiti na neki drugi način.

(Fena)

 

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano