21. Aprila 2019.

U BiH rast industrijske proizvodnje od 2,1 posto u prvom polugodištu

elektroliza_1

U Bosni i Hercegovini je u prvom polugodištu ove godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 2,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH objavila je informaciju o kretanju makroekonomskih pokazatelja  u prvom polugodištu u kojoj se navodi da je povećanje proizvodnje u sektoru rudarstva iznosilo 7,1 posto, te da je, pored sektora rudarstva, najznačajniji doprinos povećanju ukupne industrijske proizvodnje u BiH ostvaren u okviru prerađivačke industrije.

Proizvodnja u bh. prerađivačkoj industriji uvećana je za 2,2 posto, a posmatrano po granama, najznačajnija povećanja postignuta su u okviru proizvodnje hemijskih proizvoda 17,2 posto, tekstila 12,9 posto, gotovih metalskih proizvoda 11,7 posto, mašina i uređaja oko 10 posto, te električne opreme u okviru koje je proizvodnja udvostručena.

S druge strane, smanjenje proizvodnje je  registrirano u okviru proizvodnje namještaja 25 posto, te ostalih nemetalnih minerala (građevinski materijal) 15 posto.

Tokom prvog polugodišta, kako navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje, u zemljama EU nastavljen je trend ekonomskog rasta iz prošle godine, a registrovane stope rasta bile su nešto više u odnosu na isti period prethodne godine.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano