23. Maja 2019.

U Blagaju uginuli bjeloglavi supovi Lily i Jablan

Iz Omladinskog kluba „Novi val“ iz Blagaj obavještaju da je došlo do uginuća dvije jedinke bjeloglavih supova, koje su se nalazile u Eko centru Blagaj.

„U Eko centru Blagaj, 22. okrtobra, je došlo do trovanje psa Plenkija, koji je u početku pokazivao znakove letargije. U početku nismo ozbiljno shvatali njegove probleme, ali se njegovo stanje naglo pogoršalo, nakon čega je i uginuo.

Nakon par dana od uginuća psa Plenkija, primijetili smo da se nešto čudno dešava i sa Supovima, pa smo odmah obavijestili veterinare, nadležne kantonalne i federalne inspektore i pokušali spasiti ptice.

S obzirom da nismo znali o čemu je riječ, uzeti su uzorci, koji su poslati na Veterinarski fakultet Sarajevo gdje se radilo na analizama za  viruse.

U međuvremenu smo sa kolegama iz Španije,Makedonije i Srbije pokušali spasiti ptice dajući im lijekove. Mužjak Jablan uspio je da se oporavi, a ženka Lily nakon 7 dana danonoćne borbe je, nažalost, uginula na rukama naših članova organizacije.

Nakon uginuća, ženka Lily odmah je prebačena na patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevo, a nastavilo se sa praćenjem i monitoringom mužjaka, koji se vrlo brzo oporavio i čekali smo nalaze patologije, kao i nalaze koji su rađeni na eventualno prisustvo virusa.

Nažalost, 22. novembra u jutarnjim satima, nakon provjere kafeza, utvrđeno je da je mužjak bjeloglavog supa  – Jablan uginuo.

Želimo, takođe, da obavjestimo javnost da su danas pristigli nalazi sa patologije i nalazi za viruse, gdje ptica nije bila pozitivna ni na jedan od potencijalo mogućih virusa (West Nill linija 1 i 2, Avijarnih paramikso virusa  tip 1, kao i prisustvo ptičijih influenca A virusa), koje je radio prof.dr Teufik Goletić.

Nakon patološkog pregleda ženke Lily donešeno je i mišljenje Doc.dr Amer Alić.

„Na osnovu makroskopse i mikroskopske slike mišljenja smo da je najvjerovatnije životinja uginula od posljedica trovanja.Nažalost, nismo u mogućnosti tvrditi tačan izvor trovanja, niti identifikovati toksičnu supstancu“, navodi se u mišljenju dr. Amera Alića.

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju javnosti da smo u zadnjih 20 dana primili veliki broj informacija koje su vezane za  trovanje pasa i mačaka na širem području Mostara, ali i Fedracije BiH.

U razgovorima sa partnerskim organizacijama, dobili smo, takođe, informacije da je trovanje životinja postalo uobičajeno i da se ovakvim radnjama mora stati u kraj.

Na kraju želimo poručiti građanima Bosne i Hercegovine da Novi val nastavlja sa projektom vraćanja bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu i da nas ovakve stvari sigurno neće obeshrabriti.

Želimo da se zahvalimo svim dobrim ljudima koji su direktno ili indirektno bili sve ovo vrijeme sa nama i pružali nam podršku“, navodi se na kraju saopštenja Omladinskog kluba „Novi val“ iz Blagaja.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano