27. Maja 2019.

U Bosni oblačno sa snijegom, u Hercegovini sunčano

Jutros je našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne pada snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -13 stepeni, Ivan Sedlo -6, Sokolac -5, Grude -4, Livno, Sarajevo -3, Bugojno, Srebrenica, Tuzla -2, Bijeljina, Široki Brijeg, Trebinje -1, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Zenica 0; Banja Luka, Brčko, Doboj, Prijedor 1, Mostar, Neum 4, Stolac 5 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Tokom dana padavine slaba i prestaju. U Hercegovini pretežno sunčano.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevne temperature vazduha od -4 do 2, na jugu od 3 do 8 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Mada će temperature zraka i dalje biti niske, postepena stabilizacija vremenskih prilika ipak će pozitivno djelovati na opštu sliku.

U nastavku dana će biti nešto ugodnije u odnosu na jutarnje i prijepodnevne sate.

Na jugu će, povremeno jača bura, stvarati probleme osjetljivim osobama.

—–

BIHAMK

Kolovozi mjestimično zaleđeni i klizavi

 Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uskiva za sigurno saobraćanje. Takođe, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Prilikom zaustavljanja na cesti zbog postavljanja lanaca ili drugog problema ne zaboravite postaviti sigurnosni trokut.

Zbog niskih temperatura, kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere na magistralnom putu M-18 Olovo-Stupari. Ugaženog snijega na kolovozu i poledice ima i na putevima: Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Kupres-Šujica, Travnik-Donji Vakuf, Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, kao i na širem području Romanije. Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putevima: Šuica-Livno-Kamensko, Ripač-Vrtoče i Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, kao i na širem području Gacka i Posušja.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima, koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano