26. Maja 2019.

U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -1 stepen, Bjelašnica 3, Brčko, Bugojno i Srebrenica 5, Tuzla 6, Gradačac, Ivan Sedlo i Sarajevo 7, Bihać, Jajce, Livno, Sanski Most, Široki Brijeg i Zenica 8, Stolac 9, Banja Luka 10, Mostar 11, Trebinje 12, Neum 15 stepenia.

Danas se u našoj zemlji očekuje malo do umjereno oblačno vrijeme. Prije podne u Bosni sa maglom i niskim oblacima. Tokom dana, u Bosni postupno povećanje oblačnosti, dok će u Hercegovini biti nešto sunčanije.

Vjetar u Bosni slab istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 14 i 20, na jugu do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

——

Biometeorološka prognoza

Stabilne vremenske prilike i porast temperatura zraka povoljno će djelovati na većinu ljudi.

Tokom jutarnjih sati trebalo bi posvetiti nešto više pažnje odijevanju, obzirom da će biti svježije u odnosu na ostatak dana.

Takođe, ne treba isključiti mogućnost pojave mjestimične magle, što bi moglo uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost i usporava saobraćaj

Magla smanjuje vidljivost i usporava saobraćaj na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Posebno izdvajamo šire područje Livna i Ljubuškog, kao i dionice uz rijeke: Savu, Drinu, Unu, Lašvu i Vrbas. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila.

Danas počinju radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u mjestu Tasovčići, kao i na sanaciji kolovoza na magistralnom putu M-17 na izlazu iz Mostara prema Ortiješu. U zoni izvođenja radova saobraćat će se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Do 11 sati izvode se deminerski radovi na magistralnom putu M-16 Donji Vakuf–Jajce (kod tunela Skela), zbog čega su moguće 15-minutne obustave saobraćaja.

Radovi na ugradnji uređaja za brojanje prometa danas se izvode na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Semizovac (u naselju Poturovići). Za vrijeme izvođenja ovih radova saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

Sanacioni radovi izvode se i na dionicama autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica i Podlugovi-Visoko, na autoputu Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i na magistralnim putevima: M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj.

Zbog sanacije mosta na ulazu u Bugojno na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano