27. Maja 2019.

U Bosni oblačno, u Hercegovini vedro

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Livno, Sokolac -16 stepeni, Bjelašnica -15, Grude -13, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla -10, Ivan Sedlo -9, Bugojno -8, Bihać, Doboj, Sanski Most, Zvornik -6, Banja Luka -4, Gradačac, Trebinje -3, Mostar, Neum 1 stepen

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno, a u Hercegovini pretežno vedro vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne povremeno je moguće provijavanje slabog snijega.

Vjetar u većem dijelu Bosne slab jugozapadni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevne temperature vazduha od -1 do 4, na jugu od 4 do 8 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike djelimično će se popraviti, uz više sunca na jugu zemlje.

U unutrašnjosti će, duže zadržavanje naoblake i hladno vrijeme, kod osjetljivih osoba uzrokovati nešto jače tegobe.

Preporučljivo je posvetiti pažnju prikladnom oblačenjunju, naročito u jutarnjim satima.

U Hercegovini će bura povremeno uzrokovati poteškoće osjetljivim osobama.

—–

BIHAMK

Kolovoz mjestimično vlažan, a zbog niskih temperatura moguća je poledica

Zbog većeg odrona kamenja na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-5 Jajce-Donji Vakuf u mjestu Bravnice.

Kolovoz je mjestimično vlažan, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Poseban oprez savjetujemo na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na planinskim prevojima. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Prilikom zaustavljanja zbog postavljanja lanaca ili drugog problema, ne zaboravite postaviti sigurnosni trokut.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano