26. Maja 2019.

U Dubrovniku potvrđen treći slučaj ospica

171023

Direktor dubrovačke Opšte bolnice Marijo Bekić izjavio je u utorak u Dubrovniku kako je potvrđen slučaj ospica u žene iz Dubrovnika, zaposlene u bolnici, koja je do sad bila pod sumnjom na zarazu, što je treći potvrđeni slučaj ospica u Dubrovniku u nepune dvije sedmice.

Voditelj Odjela za epidemiologiju dubrovačke Opšte bolnice Stjepan Đuričić izjavio je kako je 33. godišnjak iz Stona, u koga je potvrđen prvi slučaj ospica, već pušten kući, a zaposlenik bolnice iz drugog potvrđenog slučaja još se liječi.

“Za ovaj treći slučaj rezultate ćemo (službeno) dobiti tokom srijede”, rekao je Đuričić.

Ali, taj slučaj ospica već su potvrdili u Nacionalnome referentnom laboratoriju za morbile i rubeolu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, iz kog ističu kako je oboljela osoba epidemiološki povezana s prvim slučajem iz Dubrovnika i da se protivepidemijske mjere i dalje provode.

Muškarac iz Stona zaražen ospicama hospitaliziran je 25. maja u dubrovačkoj Opštoj bolnici, te je nakon liječenja pušten kući. Direktor Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je prošle sedmice kako su zaposleni tog zavoda izašli na teren i obradili sve osobe za koje su doznali da su bile u kontaktu sa zaraženima.

Podsjetio je da je muškarac u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali ne može se znati je li koga zarazio dok se kretao. Pozvao je porodične i školske doktore i pedijatre da obrate pažnju na simptome i da nastave pojačano cijepiti.

U ponedeljak, 4. juna, potvrđen je drugi slučaj zaraze ospica kof zaposlenika bolnice, a pojavila se sumnja i na treći slučaj u jedne zaposlenice, koji je u utorak, takođe, potvrđen, javila je Hina.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano