18. Juna 2019.

U Dubrovniku zabilježeni talasi viši od devet metara

f35fe416ea2911c35e89

Hrvatski hidrografski instutut (HHI) ovog je ponedeljka izmjerio rekordne talase na talasografskim stanicama u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika, a najviši talasi, zabilježeni u Dubrovniku, bili su viši od devet metara.

Talase su izmjerili talasografskim plutačama DWR MKIII 0.7m firme Datawell, prateći stanje u realnom vremenu i mjereći vrijednosti visine, perioda i smjera talasa, saopštio je u srijedu HHI.

Najviši talas izmjeren je na talasografskoj stanici u Dubrovniku pokraj malog otrva Sv. Andrija, gdje je maksimalni talas dostigao 9,03 metara.

U akvatoriju Rovinja visina talasa iznosila je osam metara, u akvatoriju Splita izmjereno je 3,11 metara, a u akvatoriju grada Ploča maksimalna visina talasa bila je 2,52 metra.

“Prikupljeni i obrađeni podaci doprinijetće povećanju stepena bezbjednosti plovidbe u navedenim područjima, te izradi bezbjedonosnih preporuka. Ovim se stvaruju pretpostavke sigurnog prometa ljudi i roba hrvatskim dijelom Jadrana, upravljanje resursima mora i podmorja, obrane i očuvanje okoline”, navodi usaopštenju HHI.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano