21. Februara 2019.

U HNK-u od dijabetesa boluje sedamdesetoro djece

diabete

Na području Hercegovačko-neretvanskom kantonu trenutno od dijabetesa boluje sedamdesetero djece,  s tim da se na Sveučilišnoj kliničkoj bolniciliječi oko 130 djece do 18. godina, izjavila je Nevena Kožul, voditeljica projekta “S dijabetesom u školi”, koji je juče predstavljen u Mostaru.

Projekat “Dijabetes u školi” organizovalo je Udruženje dijabetičara Insula, u saradnji s dr. Marijom Šandrk,  pedijatricom spec. endokrinologije i dijabetologije u SKB Mostar dr. Željkom Bilinovac, medicinskim sestrama Miom Krešić i Brankom Karačić, te pshologinjom Ivanom Granić.

Riječ je o projektu, koji je trajao pet mjeseci tokom kojih je održano šesnaest predavanja za prosvjetne ardnike osnovnih škola na području opština HNK-a (Mostar, Čapljina, Stolac, Neum, Prozor-Rama, Konjic…)

Prema riječima voditeljice projekta, na predavanju je učestvovalo oko 320 prosvjetnih radnika, a riječ je o prvom takvom projektu na području HNK-a.

“Cilj projekta je bio da se objasni šta je dijabetes, koji su njegovi simptomi i uzroci, koja je to učestalost dijabetesa i kako se on liječi”,objasnila je Kožul.

Najvažnije nam je bilo, kazala je ona,  podijeliti informaciju kako učitelji, odnosno nastavnici mogu olakšati i pomoći učenicima s dijabetesom, odnosno kako stvoriti zdravu i sigurnu okolinu djeci dijabetičarima u školi.

Učesnici ovog projekta poručili su da djeca trebaju biti više vani i više se kretati, budući da sve više djeca provode u kući, pred kompjuterima i na mobitelima. Takođe su naglasili kako je zdrava ishrana uz kretanje i boravak na suncu ključna u prevenciji i borbi protiv dijabetesa.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u BiH više od 9 posto ljudi ima dijabetes, a jedan dio njih uopšte i ne zna da ima šećernu bolest.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano