26. Maja 2019.

U HNK-u registrovan prvi slučaj ospica, roditelji se pozivaju da cijepe djecu

SKB 1

Prvi slučaj oboljenja od ospica na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabilježen je kod jednoga dječaka iz Čitluka, potvrdili su u četvrtak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru.

Kako je za Fenu kazao prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ovo je prvi slučaj morbila (ospica) koji je došao u kliniku, a u HNK-u su od početka godine zabilježena dva slučaja morbila, koja nisu evidentirana u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar.

“U srijedu je u našoj klinici pregledan dječak iz Čitluka, koji je došao u pratnji roditelja zbog visoke tjelesne temperature, kašlja i osipa. Dječak nije cijepljen, a kliničkim pregledom je ustanovljeno da se najvjerovatnije radi o svježoj infekciji virusom morbila”,  kazao je prof. dr. sc. Arapović.

Ovaj nasumični slučaj odmah je prijavljen nadležnoj epidemiološkoj službi, a dječak je stabilan, te se liječi u kućnim (izolovanim) uslovima prema uputstvu infektologa, objasnio je prof. dr. sc. Arapović.

Napomenuo je kako nema mjesta panici uprkos tome što je  procjepljenosti protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) u HNK-u, nažalost, jako niska.

“Moramo biti svjesni te činjenice i očekivati kako bi se u doglednom periodu mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine”, ocijenio je prof. dr. sc. Arapović, te pozvao roditelje da cijepe djecu.

Dodao je kako je bolest jako zarazna i da jedna zaražena osoba može zaraziti do 15 neimunih osoba.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano