19. Juna 2019.

U Hrvatskoj broj ilegalnih migranata u odnosu na prošlu godinu veći za 31 posto

000_par8338133

Lani je u nezakonitom ulasku i boravku u Hrvatskoj otkriveno 4.808 ilegalnih migranata, što je povećanje od 6,9 posto u odnosu na 2016., no u ovoj godini, do 30. rujna, to povećanje u odnosu na 2017. iznosi čak 31 posto, rečeno je u četvrtak na sjednici hrvatske vlade, koja je usvojila Izvještaj o provođenju Strategije integriranog upravljanja granicom RH za prošlu godinu.

Najbrojniji u ilegalnim prelascima su državljani Afganistana, kojih je u prošloj godini zatečeno 965 i čine 20 posto svih nezakonitih migranata koji su prešli hrvatsku granicu, naveo je državni sekretar u MUP-u Žarko Katić. Drugi po brojnosti su državljani Kosova, a potom državljani Turske.

Najčešći načini nezakonitih prelazaka su pješice preko kopnene granice, izbjegavanjem granične kontrole, skrivanjem u motornim vozilima ili u teretnim vagonima vlakova.

“Značajnu ulogu imaju i krijumčari, te je broj krivičnih djela nezakonitog prebacivanja preko državne granice povećan čak za 57 posto”, istakao je Katić, prenosi Hina.

Krajem prošle godine, aktivirana je i nova ruta kretanja migranata preko BiH, čemu je razlog, rekao je, prije svega, kvalitetna zaštita granične crte između Hrvatske i Srbije te Hrvatske i Crne Gore.

“Hrvatska promptno reaguje na sve ove promjene koje se događaju i jača svoje administrativne i tehničke kapacitete u nadzoru državne granice, odnosno vanjske granice EU i kvalitetno sarađuje sa susjednim zemljama u razmjeni podataka”, naglasio je Katić.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano