23. Maja 2019.

U Mostaru održan protest protiv Željka Komšića

FNA_88009

Mirni protest, s više hiljada učesnika, protiv izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH održao se u četvrtak uveče u Mostaru.

Održana je protestna šetnja od Sveučilišta u Mostaru do Petališta, u kojoj se nalazi Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ispd kojega je upriličeno polaganje svijeća, kojim su prisutni iskazali svoje nezadovoljstvo izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Bivši student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Danijel Jurić kazao je kako je na ovom protestu samo jedan od nezadovoljnih građana.

“Nas većinu ovdje sigurno najviše zabrinjava način na koji je Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva. Činjenica je da Hrvati u svojoj velikoj većini nisu glasali za Komšića, on je na funkciju izabran glasovima većinski bošnjačkog naroda”, izjavio je Jurić.

Dodaje kako Komšić svojim izjavama ne doprinosi međuljudskim odnosima i saradnji između tri konstitutivna naroda u BiH.

“Smatramo da gospodin Komšić svojim ponašanjem, prije svega stvaranjem neke atmosfere straha, nekakve atmosfere sukoba između naroda i stvaranjem svojevrsnog sukoba i animoziteta prema Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji zapravo neće doprinijeti nikakvom poboljšanju međunacionalnih odnosa u BiH”, kazao je Jurić.

Glasnogovornica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Gabrijela Arapović kazala je kako će odbiti ponudu Željka Komšića u vezi ustupanja na korištenje zgrade bivšeg člana hrvatskog Predsjedništva Dragana Čovića univerzitetima u Mostaru.

“Ukoliko ponuda od Komšića stvarno dođe do nas, moraćemo je odbiti. Mislimo da nam nije potreban Željko Komšić kako bismo razvili saradnju, jer saradnja između Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru postoji već mnogo godina i nije nam potrebna dodatna poveznica”, istakla je Arapović.

Student Sveučilišta u Mostaru Tomislav Zelenika kazao je kako je ova protestna šetnja završila porukom da su Hrvati u Bosni i Hercegovini obespravljeni, “zatjerani”, te da su im oteta osnovna politička prava.

“Ovim smo poručili da Željko Komšić nije naš legitimni predstavnik i da ne želimo Željka Komšića u Mostaru, niti među Hrvatima”, izjavio je Zelenika.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano