23. Maja 2019.

U Mostaru uskoro kontejneri za e-otpad

FNA_87963

Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o., prvi operater za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u BiH, u Mostaru pokreće projekat “Recikliran uređaj je spašen resurs”.

Tim povodom, danas je organizovan sastanak predstavnika ZEOS-a s predstavnicima mostarskih komunalnih preduzeća, lokalnih medija i koordinatorima škola, kako bi se uspostavila saradnja i uredila oblast pravilnog odlaganja i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada u Mostaru.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u prosjeku je svaki stanovnik planete Zemlje prošle godine generisao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada), a količina e-otpada u Evropi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada.

U e-otpad spadaju zamrzivači, mali kućanski aparati, IT oprema, mobiteli, televizori, igračke, električni alat i slično

Prema riječima pomoćnice direktora ZEOS eko-sistema Elme Babić-Džihanić, projekat “Recikliran uređaj je spašen resurs” odobrilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, a odnosiće se prvenstveno na rad sa školama i podizanje ekološke svijesti kod djece osnovnih škola.

“Djeca će se kroz ovaj projekqt upoznati s reciklažom električnoga i elektronskoga otpada i opasnostima od njega, mogućnostima odvajanja i postavljanjem infrastrukture za prikupljanje tog otpada u Mostaru”, rekla je Babić-Džihanić.

Najavila je kako bi se prvi specijalni kontejneri za odvojeno prikupljanje elektronskog i električnog otpada trebali postaviti u Mostaru do kraja godine.

Podsjetila je da su takvi kontejneri postavljeni krajem 2017. godine u Sarajevu.

“Edukativni projekti podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpad pokrenuti su na nivou osnovnih škola u opštinama Konjic, Jablanica i Mostar. Očekujemo da se jave i druge škole u HNK-u i da nam se pridruže”, kazala je Babić-Džihanić.

Projekat se realizuje u saradnji s opštinama i javnim komunalnim preduzećima, kako bi se proces propisnog odlaganja i zbrinjavanja e-otpada nastavio i nakon službenog završetka projekta.

Pomoćnica direktora ZEOS Eko-sistem dodala je kako će povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada, 13. oktobra, to poduzeće na području BiH realizovati niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti, a građani će se upoznati zašto je bitno pravilno odlagati svoj e-otpad, koje su koristi reciklaže, te koje su opasnosti koje e-otpad nosi.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano