18. Januara 2019.

U Nišu preminuo dvogodišnji dječak od ospica

ospice

Dvogodišnji dječak iz Niša druga je žrtva ospica u Srbiji u posljednjih deset dana, a preminuo je zbog komplikacija nastalih poslije zaraze virusom morbila protiv koga nije bio cijepljen, objavili su u srijedu beogradski mediji.

Nakon desetak dana na aparatima za disanje, ljekari ga nisu mogli spasiti, jer mu je virus oštetio pluća i srce, navode Večernje novosti.

“Dječak je, inače, rođen šest sedmica prije termina i imao je slabije razvijena pluća, ali bi mu šanse da preživi bile mnogo veće da je bio cijepljen”, rekao je za list načelnik Intenzivne njege na Dječjoj klinici Dejan Milojević.

Roditelji dječaka su, prema pisanju Večernjih novosti, protivnici cijepljenja, “ali su se zbog te odluke da ne cijepe svoje dijete pokajali kada mu je život bio doveden u pitanje”.

Prva žrtva morbila u Srbiji krajem decembra prošle godine bio je tridesetogodišnji mladić iz Beograda, koji je preminuo na Infektivnoj klinici od komplikacija izazvanih morbilima, a ljekari su potvrdili da, takođe, nije primio cjepivo protiv ospica.

Po saopštenjunacionalnog Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je u protekla tri mjeseca registrovano najmanje 630 slučajeva ospica, a 225 laboratorijski je potvrdio institut za imunologiju “Torlak”.

Ključni podatak na koji upozoravaju stručnjaci je da čak 91 posto pacijenta zaraženih morbilima nije cijepljeno, nepotpuno je cijepljeno ili nije poznato jesu li cijepljeni.

U Srbiji je, inače, mjesecima u toku kampanja protiv cijepljenja, kojom se nastoji protivrječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje ukazuju infektolozi, dok se na društvenim mrežama i internet portalima zahtijeva da se protiv protivnika cijepljenja podnesu prijave i zatraži njihova krivična odgovornost “zbog narušavanja zdravstvenog sistema i destruktivnog djelovanja”.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano