18. Septembra 2018.

U organizaciji Erste i Sparkasse grupacije održana konferencija o tržištu kapitala

Jedna od najuticajnih evropskih bankarskih grupacija Erste Group Bank, sa članicom Grupe u Bosni i Hercegovini – Sparkasse Bank dd BiH, održala stručnu konferenciju “2nd Erste Investor’s breakfast” na temu trendova na tržištu kapitala.

Ova regionalna inicijativa svake godine okuplja potencijalne ulagače i eksperte iz Erste i Sparkasse grupacije u zemljama regiona, a zamišljena je kao podrška institucionalnim investitorima, sa akcentom na tržište dužničkih hartija od vrijednosti.

U Sarajevu su mišljenja razmijenili predstavnici svih vodećih banaka iz BiH, te Erste Bank Hrvatska, kao i reprezentanti javnog sektora. U fokusu je bila tema promjene regulatornog okvira bankarskog sektora, u međunarodnom i lokalnom okruženju, i efekte na  percepciju atraktivnosti lokalnih izdanja obveznica u smislu profitabilnosti i likvidnosnog tretmana.

Kako su na bh.tržišu banke dominatan ulagač na tržištu kapitala, govorilo se i o mogućnostima poticanja ulagačke spremnosti i kod nebankarskih institucija poput osiguranja i investicijskih fondova, ali i generalnom oživljavanju novčanog tržišta u BiH, čiji je promet značajno manji od regionalnog nivoa.

Zaključeno je da je za dalji razvoj lokalnog finansijskog tržišta potrebno pravovremeno povezivanje regulatora i struke.

Erste i Sparkasse Grupa stoje na raspolaganju svim učesnicima bh. finansijskog tržišta da svojim iskustvom i snagom pomognu u daljem razvoju lokalnog tržišta kapitala.

Sparkasse Bank ima poslovnu mrežu od 40 poslovnica koje pokrivaju cijelu BiH. Banka raspolaže sa 90 bankomata, a njenih 500 uposlenih opslužuju oko 135.000 klijenata.

Sa aktivom od 1,2 milijarde KM, kreditnim portfoliom od oko 930 miliona KM koji kontinuirano raste, Sparkasse Bank se ubraja među vodeće i najbrže rastuće banke u BiH.

V. B.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano