18. Juna 2019.

U OŠ "Antun Branko Šimić" predstavljena nova računarska oprema za e-učionicu

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade posjetio je Osnovnu školu “Antun Branko Šimić” u Mostaru, koju Vlada obnavlja u sklopu Projekta energetske efikasnosti..

„Realizacija Projekta energetske efikasnosi samo je jedna od aktivnosti Vlade kako bi se unaprijedio sistem obrazovanja u našem kantonuj. Podsjetiću da smo samo za osnovno obrazovanje u ovogodišnjem budžetu osigurali 41.407.930 KM. Takođe, za prevoz učenika u osnovnim školama dodatno godišnje izdvajamo oko 3 miliona KM. Svjesni značajne uloge naših prosvjetnih djelatnika u odgoju i obrazovanju naše djece, kroz potpisane kolektivne ugovore, uspjeli smo, uz druge beneficije, osigurati da se u sljedeće tri godine plate prosvjetnim radnicima povećaju za najmanje 15 posto. U stalni radni odnos primljeno je 320 djelatnika, a na odgovarajući način zbrinuli smo i tzv. tehnološki višak, odnosno zadržali radna mjesta za više od 200 prosvjetnih radnika. Za vansudske nagodbe isplatili smo oko 15 miliona KM, od čega je polovina sredstava uplaćena upravo prosvjetnim radnicima. Prvi put nakon deset godina, osigurana su sredstva za  sistematske preglede prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama. Do sada smo u obnovu preko 20 školskih zgrada i sportskih dvorana uložili više od 10 miliona KM. U obnovu škole koju smo danas posjetili  uložili smo oko 900.000 KM, a izdvojili smo i dodatnih 30.000 KM za obnovu školske sportske dvorane“, kazao je Herceg.

Dodao je i to kako je konačan cilj obnova svih javnih objekata u HNK, kako u obrazovanju i zdravstvu, tako i u pravosuđu i unutrašnjim poslovima, podsjetivši kako je Projekat energetske efikasnosti najbitniji projekat na kome Vlada uspješno radi od početka mandata.

„Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u održivu budućnost naše županije“, zaključio je predsjednik Herceg.

Uz predsjednika Hercega, radove na školskom objektu i sportskoj dvorani obišao je i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta koji je kazao kako obnova, uz poboljšanje uslova boravka djece i prosvjetnih radnika, doprinosi uštedama troškova za energiju i štiti okolinu.

Predsjednik Herceg i ministar Hadžović obišli su i e-učionicu koja je opremljena u sklopu Projekta „Škola za budućnost“. Istaknuto je kako je provođenjem Projekta, za koji je Vlada izdvojila oko 150.000 KM, osigurana potrebna oprema kao što su tableti, softver za upravljanje učionicom, laptopi za nastavno osoblje, te upravljački program za učenike i učitelje za 9 e-učionica u: OŠ “Antun Branko Šimić”, OŠ “Marko Marulić” Prozor, OŠ “Silvij Strahimir Kranjčević”, OŠ “Fra Didak Buntić” Čitluk, OŠ Stolac, JU OŠ “Alija Isaković”, JU Druga O Š Konjic, JU IV OŠ.  Mostar i JU OŠ “Suljo Čilić” Jablanica.

„Kroz više od pedeset projekata koje provodimo, učinili smo snažan iskorak ka boljem i suvremenijem obrazovanju u našoj županiji. Projekt e-učionica koji od danas funkcioniše u ovoj i još osam škola, samo je potvrda takvog našeg pristupa i želje da naše obrazovanje ide u korak s modernim vremenom. Ovaj projekat pomoći će prosvjetnim radnicima da učenicima, primjenom novih tehnologija, pomognu da lakše svladaju potrebna znanja primjerena uzrastu“, kazao je ministar Hadžović, poželjevši djelatnicima i učenicima puno uspjeha u školi, posebno u e-učionici.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano