22. Aprila 2019.

U potresu na ostrvu Lombok u Indoneziji poginulo 227 ljudi

2018_08_06_50649_1533526835._large

Indonežansko ostrvo Lombok u četvrtak je uzdrman trećim potresom u više od sedmicu dana, dok je zvaničnik saopštio da je u ranijem potresu poginulo više od 220 ljudi.

Snažno podrhtavanje tla, čiju je jačine Američki geološki zavod (USGS) izmjerio na 5,9 stepeni po Richterovoj sakali, izazvao je paniku i štete. Epicentar mu je bio na sjeverozapadu ostrva i nije imao potencijal da izazove cunami, saopštila je indonezijska geološka agencija.

Na snimcima su prikazane ruševine širom ulica i oblaci prašine, koji su se obavijali oko zgrada. U sjevernom Lomboku, neki su ljudi izlazili iz svojih vozila u nakrcanim cestama, dok je jedna starica stajala pokraj kombija uzvikujući “Bog je najveći”. Novo podrhtavanje tla izazvalo je i nove traume, saopštio je portparol nacionalne agencije za bavljenje prirodnim katastrofama Sutopo Purwo Nugroho.

Nyoman Sidekarya, načelnik pokrajinske agencije za potragu i spašavanje koja pokriva i Lombok, izjavio je za Associated Press da broj poginulih od nedeljnog potresa sada iznosi 227 ljudi.

Nekoliko agencija objavilo je više brojke od 131 poginule osobe objavljene u srijedu od Nacionalne agencije za bavljenje prirodnim ksatastrofama, koja koordinira napore potrage i spašavanja. Agencija navodi da da nije potvrdila te druge brojke, ali dodaje kako očekuje da će broj poginulih rasti.

Ožalošćeni ludi sahranjivali su svoje najbliže, a medicinsko osoblje bavilo se ljudima čiji lomovi eksteremiteta još nisu liječeni od nedeljnog potresa.

Crveni krst saopštio je da je usmjerio spasilačke napore na oko 20.000 ljudi, kojima je tek potrebna pomoć.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano